Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opštine u skladu sa propisima i u saradnji sa Gradom da izađu u susret građanima i preuzmu deo obaveza

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, održala je sastanak sa predsednicima svih pet gradskih opština.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Efikasnija saradnja Grada i opština i rešavanje osnovnih problema na dnevnom nivou. Bez selektivnog odnosa, na štetu neke od opština i jednak odnos prema svima, poručila je gradonačelnica Sotirovski.

Nakon sastanka, predsednici opština, na konferenciji za novinare, izneli su svoje viđenje saradnje sa Gradom i način rešavanja nagomilanih problema na svojoj teritoriji.

Gradske opštine treba da budu upućene jedna na drugu, kako bi se efikasnije rešavali osnovni problemi Nišlija na dnevnom nivou, što u praksi znači da preuzmu deo odgovornosti od Grada i pokušaju da reše kao prvi stepenik, pre svega komunalne i infrastukturne probleme, opšti je zaključak današnjeg sastanka u Gradskoj kući.

Apliciranje za projekte, kod fondova i kod resornih ministarstava, zajedno i u saradnji sa Gradom, KLERP-om i Razvojnom agencijom "Jug", koji bi obezbedili značajna finansijska sredstva i na taj način rešili brojni problemi građana, a opštine jednim delom, postale ekonomski nezavisne, važan su deo današnjeg sastanka..

Gradske opštine nisu lokalne samouprave i budžetski zavise od Grada Niša, što je u prošlosti povremeno dovodilo, po nekima, do neravnopravne raspodele finansijskih sredstava.

Saradnja i decentralizacija

„Naš današnji sastanak sa gradonačelnicom Sotirovski, veliki je iskorak u decentralizaciji vlasti i dobar primer buduće saradnje "po horizontali“ istako je predsednik GO Palilula, Bratislav Vučković.

"Oživeti" Nišku Banju

Niška Banja, godinama ima problem smeštaja. Praktično u Banji nema ni jednog hotela, ne računajući "Institut" i privatni smeštaj koji je zanemarljiv.

Dušan Živković, novi predsednik GO Niška Banja, kaže da će uskoro početi izgradnja hotela "Srbija" i rekonstrukcija hotela "Partizan", dok za hotel "Ozren" još uvek nije pronađen kupac, odnosno investitor.

Za gradonačelnicu, oživaljavanje Niške Banje vrlo važno pitanje

Pored izgradnje novih i obnovu postojećih smeštajnih kapaciteta, nekada, jednu od najpoznatijih banja u Srbiji treba povezati ne samo sa Suvom planinom, pa i Gadžinim Hanom kao deo turističke ponude, već i sa samim gradom, završiti biciklističku stazu, a vrlo bitna stvar je direktan izlaz Banje na auto-put, jer bez tog rešenja Niška Banja bi mogla da postane, na neki način "slepo crevo".

-Oni koji dolaze iz pravca Beograda ili juga zemlje, treba da dobiju prilku da izbegnu saobraćajnu gužuvu i direktno se isključe ili uključe kod Niške Banje. Razgovaraćemo sa nadležnima iz "Puteva Srbije"- kaže Sotirovski.

Ona dodaje, da je potrebna bolja saradnja sa Institutom "Niška Banja", kako bi se upotpunila turistička ponuda.

Ovakvi sastanci će od sada, postati obavezna praksa.

 


#   Niš   turizam   Dragana Sotirovski   Medijana gradska opština   Bratislav Vučković   Palilula GO   Miloš Živković   Suva planina   lokalna samouprava   Miroslav Milutinović   Ozren   Niška Banja gradska opština   Institut Niška Banja   GO Pantelej
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima