Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Општине у складу са прописима и у сарадњи са Градом да изађу у сусрет грађанима и преузму део обавеза

rssBookmark and Share

Ниш 10.09.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, одржала је састанак са председницима свих пет градских општина.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Ефикаснија сарадња Града и општина и решавање основних проблема на дневном нивоу. Без селективног односа, на штету неке од општина и једнак однос према свима, поручила је градоначелница Сотировски.

Након састанка, председници општина, на конференцији за новинаре, изнели су своје виђење сарадње са Градом и начин решавања нагомиланих проблема на својој територији.

Градске општине треба да буду упућене једна на другу, како би се ефикасније решавали основни проблеми Нишлија на дневном нивоу, што у пракси значи да преузму део одговорности од Града и покушају да реше као први степеник, пре свега комуналне и инфрастуктурне проблеме, општи је закључак данашњег састанка у Градској кући.

Аплицирање за пројекте, код фондова и код ресорних министарстава, заједно и у сарадњи са Градом, КЛЕРП-ом и Развојном агенцијом "Југ", који би обезбедили значајна финансијска средства и на тај начин решили бројни проблеми грађана, а општине једним делом, постале економски независне, важан су део данашњег састанка..

Градске општине нису локалне самоуправе и буџетски зависе од Града Ниша, што је у прошлости повремено доводило, по некима, до неравноправне расподеле финансијских средстава.

Сарадња и децентрализација

„Наш данашњи састанак са градоначелницом Сотировски, велики је искорак у децентрализацији власти и добар пример будуће сарадње "по хоризонтали“ истако је председник ГО Палилула, Братислав Вучковић.

"Оживети" Нишку Бању

Нишка Бања, годинама има проблем смештаја. Практично у Бањи нема ни једног хотела, не рачунајући "Институт" и приватни смештај који је занемарљив.

Душан Живковић, нови председник ГО Нишка Бања, каже да ће ускоро почети изградња хотела "Србија" и реконструкција хотела "Партизан", док за хотел "Озрен" још увек није пронађен купац, односно инвеститор.

За градоначелницу, оживаљавање Нишке Бање врло важно питање

Поред изградње нових и обнову постојећих смештајних капацитета, некада, једну од најпознатијих бања у Србији треба повезати не само са Сувом планином, па и Гаџиним Ханом као део туристичке понуде, већ и са самим градом, завршити бициклистичку стазу, а врло битна ствар је директан излаз Бање на ауто-пут, јер без тог решења Нишка Бања би могла да постане, на неки начин "слепо црево".

-Они који долазе из правца Београда или југа земље, треба да добију прилку да избегну саобраћајну гужуву и директно се искључе или укључе код Нишке Бање. Разговараћемо са надлежнима из "Путева Србије"- каже Сотировски.

Она додаје, да је потребна боља сарадња са Институтом "Нишка Бања", како би се употпунила туристичка понуда.

Овакви састанци ће од сада, постати обавезна пракса.

 


#   Ниш   туризам   Драгана Сотировски   Медијана градска општина   Братислав Вучковић   Палилула ГО   Милош Живковић   Сува планина   локална самоуправа   Мирослав Милутиновић   Озрен   Нишка Бања градска општина   Институт Нишка Бања   ГО Пантелеј
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима