Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како "поправити" наталитет, скоро трећина становника Србије без деце, расте број разведених

rssBookmark and Share

Медвеђа 25.08.2023. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Према резултатима пописа, скоро трећина становника Србије (31 одсто) старијих од 15 година нема ниједно дете, саопштио је Републички завод за статистику.

Фото: dobraroba.com
Фото: dobraroba.com

Једно дете има 18% грађана Србије, 40% има двоје деце, 8,64% троје деце, док 2,4% има четворо или више живорођене/биолошке деце, истиче се у саопштењу.

Како су навели из Републичког завода за статистику (РЗС), приметне су значајне разлике између мушкараца и жена по броју живорођене деце. Скоро је изједначен број мушкараца без деце и са два детета (око 36%), следе мушкарци са једним биолошким дететом (16,2%) и са троје деце (8,2%).

Код жена доби 15 или више година, највећи број је оних које су родиле двоје деце (42,8%), следе жене које нису рађале (25,7%), затим жене са једним дететом (19,7%) и жене са троје живорођене деце (9,1%).

Удео особа са више од троје живорођене деце изразито је низак код оба пола (2,3% код мушкараца и 2,5% код жена).

Подаци о броју живорођене деце по полу и старости показују да су удели лица која нису учествовала у репродукцији изразито високи у старосним групама 15–19 година и 20–24 године, како код мушкараца тако и код жена, што је и очекивано, нарочито на почетку плодног периода.

Разлике у репродуктивном понашању мушкараца и жена најизраженије су у старосним групама 25–29 година и 30–39 година. Наиме, како наводе из РЗС, 37,5% жена старости 25–29 година родило је најмање једно дете, док само 19% мушкараца исте старости има децу.

У старосној групи 30–39 година, 29% жена је без деце, док је процентуални удео мушкараца исте старости који су без деце 48 одсто.

У старосној групи 40–49 година, децу нема 16% жена и 27,3% мушкараца.

Подаци о броју живорођене деце жена старости 50–59 година показују да је свака осма жена изашла из периода плодности не учествујући у репродукцији, односно 12,2% жена није родило ниједно живо дете до 49. године.

С друге стране, сваки пети мушкарац старости 50–59 година, тј. њих 20%, нема своју биолошку децу.

Највећи просечан број живорођене деце је у Медвеђи, Тутину, Сјеници, Прешеву, Пријепољу, Бојнику и Новом Пазару (више од 1,6 деце у просеку), док најмањи просечан број живорођене деце имају становници градских општина Града Београда – Стари град, Врачар, Савски венац, Звездара, Нови Београд, Вождовац, Палилула, као и становници Новог Сада (мање од 1,2 детета у просеку).

Повећан број разведених

Према резултатима пописа, око половине становништва старости 15 и више година је у браку (51 одсто), док скоро трећина (31 одсто) никада није склапала брак, саопштио је Републички завод за статистику.

Расте број разведених

Расте број разведених

Како се наводи, уочљиве су велике разлике међу половима у појединим категоријама. Тако, 36,7 одсто мушкараца старости 15 и више година никада није склапала брак, док је удео неудатих међу женама старости 15 и више година 25,8 одсто.

С друге стране, међу женама старим 15 и више година 17,8 одсто је удовица, док је код мушкараца удео удоваца свега 4,9 одсто.

У периоду између два последња пописа, од 2011. до 2022. године, смањен је удео особа у браку – са 55 на 51 одсто, док је забележен пораст удела оних који нису склапали брак са 28 на 31 одсто.

Удео разведених повећан је са 4,9 на 6,1 одсто, док је удео удоваца/удовица остао непромењен у односу на претходни попис – 11,6 одсто.

Пет општина са највећим процентом особа у браку су: Прешево (60,6 одсто), Бујановац, Александровац, Пријепоље и Рашка.

Највеће учешће неожењених/неудатих лица забележено је у градским општинама Београда – Стари град (38,4 одсто), Звездара, Врачар, Палилула и Вождовац и у Новом Саду (36 одсто).

Учешће разведених највеће је у Суботици (8,9 одсто), Бечеју, Сенти, Зајечару и у београдским општинама Стари град (8,3 одсто) и Врачар.

Када је реч о лицима која живе у ванбрачној заједници, резултати пописа наводе да од укупно 5.691.551 особе старости 15 и више година, њих 277.140 тј. четири одсто живи с партнером/партнерком у ванбрачној заједници. Њихова просечна старост је 42,3 године.

У односу на претходни попис удео грађана који живе у ванбрачној заједници у становништву старости 15 и више година повећан је за један одсто.

Највећи проценат грађана који живе у ванбрачној заједници у укупном становништву старости 15 и више година забележен је у: Мајданпеку (10,5 одсто), Ковину, Жагубици, Белој Цркви, Пожаревцу и Србобрану. Најмањи удео становника који живе у ванбрачној заједници имају општине Прешево, Пријепоље и Трговиште (испод један одсто), Рашка, Мали Зворник, Сјеница и Љубовија.


#   Медвеђа   Прешево   деца   наталитет   брак   Завод за статистику   развод
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима