Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како су нишка насеља добијала имена

rssBookmark and Share

Ниш 24.03.2011. Извор: Блиц

Ниш је због занимљивих назива својих насеља и њиховог положаја, у интерном жаргону назван Титаник. И стварно, кад се погледа из правца Нишке Бање према центру, град почиње насељем под називом Брзи брод, а завршава се на Леденој стени.
Миодраг Анђелковић Даја, нишки академски сликар и хроничар, каже да Брзих бродова има много у Славонији, а заправо означавају место где се најбрже река може прећи јер је на том месту најплића. Нишки Брзи брод је, заиста, с једне стране опасан Нишавом, а на једном месту мештани овог дела града са 10.000 становника потврђују и то да се код висећег моста одвајкада прелазила река.

Како су нишка насеља добијала имена


НИШ -- Ледена стена је добила име по томе што је тамо некада била градска ледара, а производња леда је била смештена баш у том делу Ниша јер је изузетно подложан ударима ветра. Често се људи питају за значење имена насеља Број 6. Ту је била шеста караула Немаца у Другом светском рату где су се чували мостови од диверзаната, па отуд и име. На садашњем Калач брду су се некада сукале сабље. Калач на турском језику значи сабља. Занимљиво је да су баш на том месту Срби пробили бедем Турака 1878. године када смо се ослободили. У Шинтер-мали је била некадашња кафилерија, а на Трошарини се наплаћивао улаз у град - објашњава Анђелковић.

Нишко насеље Делијски вис није добило име по навијачима Црвене звезде већ по томе што су на том месту Турци убијали учене и важније Србе из Ниша и околине. Насеље Црвена звезда такође нема везе с навијањем, ако се изузме стадион ЖФК Машинац који се тамо налази. То је једно од нових насеља одакле се пружа сјајан видик на Ниш. Криве ливаде на садашњем делу Булевара Немањића добиле су назив по утринама које су биле укриво парцелисане. Београд-мала носи име по капији на Тврђави која гледа ка Београду, па тако постоји и Стамбол (Истамбул) капија. У насељу Дуваниште се садио дуван, а Кованлук је био пчеларски крај. Интересантна значења имају називи насеља Јагодин-мала, Црни пут, Дурлан, Шећер-мала, Бубањ и Јоргован-мала.

- Јагодин-мала се не налази на путу за Јагодину, а ипак је по том граду добила име. Турски порески систем је један од најбољих у историји. Нишлије које су тамо некада живеле нису биле баш редовни порески обвезници па су их зато Турци иселили и послали у некадашњи Татар пазар у Бугарској, а на њихова имања су доведени Јагодинци. Слично се догодило и са данашњим Матејевцем на чије су место некада доведени мештани села Матевче из Кумановског среза - објашњава Анђелковић.

Он каже да је Шећер-мала добила назив по томе што на турском језику шећер значи нешто топло. Мада се ово, једно од најлепших нишких насеља, назива и Господин-мала.

- У том крају су некада били велелепни ружичњаци које су заливале лепе госпођице. Од Уреда (највећа раскрсница у центру града) до Хипи долине (корзо седамдесетих година), није могло да се прође Улицом Светозара Марковића, а да се не очешете о неки јоргован, зато се цео тај крај сада назива Јоргован-мала. Ниш је био град ове лепе биљке. Бубањ је добио име по чистој српској речи. На Бубњу је некада постајало такозвано гувно, вршалица за жито. Коњи су ишли у круг и млели жито. То је подсећало на бубањ и зато је насеље тако и добило назив. Насеље Марково кале било је одбрамбени бедем, а део града Црвени певац добио је име по лимару који је на том месту имао радионицу, а као ветроказ је поставио певца офарбаног у црвену боју - прича Анђелковић.

У садашњем насељу Расадник некада се продавао најбољи расад цвећа и другог биља, као и на месту које се данас зове Девет борова. Данашњи Сточни трг некада је био такозвани ат пазар, али и обичан бувљак. Када се пође од данашњег Трга краља Александра према Железничкој станици дође се до дела града који се назива Кичево, али не само по називу драгстора који је ту некада постојао, већ по Македонцима који су се некада доселили и ту држали ашчинице (народне кухиње или кафане с укусном храном).

Најлепши парк у Нишу, Чаир, добио је име по турској речи која означава ливаду, а Ада Женева због најлепшег крајолика у градском току Нишаве који подсећа на језеро у истоименом швајцарском граду. Апеловац је име заслужио по Јозефу Апелу који је на том месту отворио прву пивару у јужној Србији.

- Палилулу има свако веће насеље у Србији, па тако и Ниш. Турске касабе су се градиле од јапија, дрвених греда, па је постојала опасност од пожара. Зато се само у једно време на месту данашње Палилуле могла пушити лула. Маргеру је наденут тај назив по кафани где је газда маркирао пића, па је од термина маркер временом настао Маргер - објашњава Анђелковић.

Беверли хилс

Ниш има и оно што можда нико у Србији нема - Беверли хилс. То је ексклузивно насеље које је због стила градње и високе цене квадрата названо и Девизним насељем II. Занимљиво је да је Стара железничка колонија до пре десетак година изгледала руинирано док је сада једно од „највеселијих” делова града јер је свака зграда надограђена, реновирана и офарбана различитим бојама. А у књизи о насељу Комрен, аутора Марјана Радаковића сазнајемо да је ово насеље добило назив по истоименом византијском богу.

Црни пут

На Црном путу је била прва железничка радионица за сервисирање возова и локомотива у Србији. Много је било блата у том крају града па је на путу до радионице просипана шљака од угља тако да је стаза била скроз црна. Када је својевремено Мехмед, директор турског архива, први пут дошао у Ниш питао је зашто се један од лепших делова Ниша зове Дурлан када на турском тако називају ђубриште. Чалије на том језику означавају густо трње којим су некада Нишлије знале да опашу оборе оваца.


#   Ниш     Ледена стена   Делијски Вис   Црвена Звезда   Марково Кале
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима