Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Космет: Сви заражени из српских средина пребачени на лечење у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2020. Радио Слободна Европа

Здравствене институције Косова немају могућности да надгледају стање са корона вирусом у српским срединама, зато што надлежне институције из тих средина које функционишу у српском систему не обавештавају званичну Приштину о случајевима позитивним на ЦОВИД-19.

Космет: Сви заражени из српских средина пребачени на лечење у Ниш

У српским срединама на Косову до сад су забележена три случаја корона вируса, два на северу Косова, у Северној Митровици и Лепосавићу и један у општини Грачаница у близини Приштине.

Анализа узорака из српских средина на Косову врши се на Институту за вирусологију, вакцине и серум "Торлак" у Београду.

Сви заражени пребачени су за Ниш, јер је, како је речено на конференцији за новинаре у недељу у Клиничко-болничком центру у Северној Митровици, препорука српског Министарства здравља да се пацијенти лече у регионалним клиничким центрима. То за српске становнике на Косову значи лечење у Нишу.

Из косовског Министарства здравља кажу за Радио Слободна Европа (РСЕ) да до сада ни један случај ЦОВИД-19 из здравствених институција у српским срединама није пријављен косовским надлежним органима, иако су, додају, на основу Закона о спречавању и сузбијању заразних болести сви нивои у здравственом систему обавезни да о томе известе Национални институт за јавно здравље Косова.

"За све случајеве који имају позитиван резултат Национални институт тестира њихове контакте након одређеног временског периода. Али, због недостатка података и извештавања до сада, није било ни једног захтева за тестирање у зонама где живи српска заједница, и у недостатку информација, нису спроведена ни тестирања", наводи се у писаном одговору Министарства здравља.

Они, међутим, додају да је Национални институт за јавно здравље Косова преко "других косовских институција" добио информације о особама из српских средина које су имале позитиван резултат тестирања на корона вирус, као и њихове контакт телефоне.

Они се, међутим, на позиве Регионалног центра за јавно здравље у Митровици, ради спровођења надзора, нису одазвали позивима.

Из ових разлога косовски Институт и не заводи у своје податке оболеле из српских средина.

"Ти подаци биће део општих података у вези ЦОВИД-19 када здравствене институције из српских средина званично обавесте о томе Министарство здравља или Национални институт", истичу.

Директор Клиничко-болничког центра у Северној Митровици Милан Ивановић претходно је за РСЕ изјавио да не постоји директна комуникација, а ни контакт са косовским здравственим системом.

На конференцији за новинаре у недељу (29. марта) у Северној Митровици, он је казао да су први случајеви корона вируса на северу Косова последица "неозбиљности у односу људи према овом обољењу", односно да су резултат једног масовног окупљања у ранијем периоду.

Александар Антонијевић, специјалиста епидемиологије рекао је на истој конференцији да је почело подузимање свих мера како би се ширење зауставило, те да су узети контакти првог и другог реда и да се контактирају контакти свих који су били у непосредном контакту са оболелим пацијентима.

"Тај број регистрованих случајева ће вероватни расти из дана у дан како будемо истраживали све те контакте и будемо више података имали”, казао је Антонијевић.

Он је истакао да се једна позитивна особа из Крагујевца доводи у везу са случајем у Митровици где су били на истом догађају. Он је такође изразио наду да ће кренути масовно тестирање ради јасније слике.

"Још увек нисмо добили упутство како ће то да изгледа и колика ће бити квота дневних узорака", додао је.

У српским срединама до сада је тестирано 25 узорака. Чекају се налази за 10.

С друге стране, из Министарства здравља Косова наводе да се у Приштини врши тестирање за све грађане Косова који испуњавају услове за то, а на основу протокола (грађани који су дошли из држава погођених вирусом или који су били у контакт са потврђеним или сумњивим случајевима ЦОВИД-19).

Ипак додају да је право сваког грађана да се лечи где год сматра да је то за њега прикладно.

"Институције Косова пружају третман свим грађанима, без обзира на националну припадност", закључују.

Иначе, последње информације Националног института за јавно здравље Косова је да је од 1.082 тестираних на ЦОВИД-19, њих 94 позитивно.

Радио Слободна Европа

Коментара: 0


#   Ниш   Косово и Метохија   Косовска Митровица   Институт за јавно здравље   Грачаница   Лепосавић   Радио Слободна Европа   Коронавирус
@RSE_Balkan @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима