Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колективно венчање

rssBookmark and Share

Бојник 06.05.2014. РТС

Велики број људи из Лебана, Медвеђе и Бојника у последње време све више се враћа вери и цркви

Колективно венчање

Захваљујћи архијерјском намеснику Јабланичком Далибору Стефановићу недавно је обављено масовно крштење у цркви у Лебану, а прошле недеље организовано је и колективно венчање у цркви Свете Петке у Бошњацу.

Судбоносно да није судбоносно да ако није изречено у цркви пред свештеником. То сада знају и Тројан и Наталија који су у грађанском браку већ 52 године и Марија и Милош који су пред матичара стали пре две године.

Поред њих још 15 парова венчало се у цркви Свете Петке у селу Бошњаце код Лебана. Узбуђење велико догађај који су дуго чекали и који ће памтити до краја живота.

"Ово сам желела још од првог дана од када сам у браку са Тројаном, али пре 52 године венчали смо се у време поста, а после смо стално одлагали да се венчамо у цркви и сада нам се коначно испунила та жеља и веома сам срећна", каже Наталија Стаменковић, док њен брачни друг Тројан препоручује свим младим људима да се венчају у цркви.

Архијејерјски намесник Јабланички Далибор Стефановић однедавно је одлуком владике нишког Јована постављен на ову одговорну дужност. Његовим доласком цркве су од Лебана и Бојника до Медвеђе и Сијарињске бање поново оживеле. Пре само недељу отац Далибор организовао је и бесплатно колективно крштење.

"Изузетно ми је драго да се људи поново враћају цркви. Колективно венчање показује да људи у овом крају знају и схватају прави значај брака који последњих деценија за многе младе људе губи смисао па имамо много развода. Ако се брак не схвати као пуки уговорни однос, ако се не схвата само кроз страст и материјално задовољство, већ кроз пре свега однос поштовања и међусобног прожимања личносту мужа и жене онда ће и брак и породица бити много здравији", каже архијерејски намесник Јабланички Далибор Стефановић.

На крају како то и доликује најстарији брачни пар је пресекао свадбену торту, а сви младенци, захваљујући колу српских сестара, добили су свадбене дарове. Свечаност каква се у овом крају не памти.

Дуго су људи овде били одвојени од цркве, а тако мало им је требало да јој се поново врате.

Коментара: 0


#   Бојник   Лебане   Медвеђа   црква   Бог   венчање   вера   брачни пар
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима