Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Комеморативни скуп "Да се не заборави" одржан у нишком Дому Војске

rssBookmark and Share

Ниш 21.03.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Комеморативни скуп "Да се не заборави!" одржан је у четвртак у Дому Војске, организован од стране Клуба генерала и адмирала Војске Србије, окупио је широк спектар представника војног, политичког и академског живота

Комеморативни скуп "Да се не заборави" одржан у нишком Дому Војске

Излагања професора др Дејана Антића, професора на Филозофском факултету у Нишу и државног секретара Министарства за рад, те генерал-пуковника Владимира Лазаревића, ратног команданта Приштинског корпуса Војске Југославије, истакли су монструозност НАТО агресије која је започела 24. марта 1999. године.

Генерал Лазаревић нагласио је циљеве агресије, истичући жељу НАТО-а да претвори Србију у "прах и пепео", уништи војску и примора је да "клечи и моли", као и да порази српски народ и отме Косово и Метохију. Ипак, снагом бранилаца и државе, ти циљеви нису остварени, те је након 78 дана агресије уследило тражење УН интервенције, резултирајући усвајањем Резолуције 1244.

Подсећено је и на кампању ваздушног бомбардовања Савезне Републике Југославије током рата на Косову, која је трајала од 24. марта до 10. јуна 1999. године, остављајући дубок траг у историји региона, с бројним жртвама међу цивилним становништвом, војницима и полицајцима.

Поред тога, скренута је пажња на неправилности у преводу кодног имена операције као "Милосрдни анђео", што је изазвало контроверзе у тумачењу циљева НАТО агресије.

Државни секретар Министарства за рад, Дејан Антић, истакао је важност сећања на страдања Срба током НАТО агресије, наглашавајући да је ова манифестација важна за очување сећања на тешке тренутке кроз које је земља прошла.

Догађају је присуствовао и и Епископ нишки г. Арсеније.

Ово обележавање такође је најавило догађаје попут откривања спомен-крипте новим косовским јунацима у недељу у Нишу, као и централне комеморативне академије у Прокупљу, на којој ће присуствовати више десетина хиљада Срба из Србије, Републике Српске и региона.

 

 

 


#   Ниш   Владимир Лазаревић   НАТО бомбардовање   Војска Србије   Владика Арсеније   комеморација
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима