Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Коначно да им душа буде мирна" - детаљно се чисти Старо гробље

rssBookmark and Share

09.10.2020. Јужна Србија Инфо

"Чишћењ и уређење Старог гробља, не може и не сме да буде краткотрајна, акција, ово треба да буде дугорочна не само да очистимо, него да трајно решимо овај простор и да га једног дана претворимо у Меморијални комплекс, рекла је градоначелница Ниша, Драгана Сотировски

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

"Уолико простор очистимо, осветлимо и оградимо неограђени део урадићемо прве кораке ка даљем сређивању целог простора,  казао је Братислав Вучковић, председник ГО Медиана

"ЈКП ‚‚Медиана‚‚ предложиће Градском већу да од идуће године одржава простор Старог гробља

Акција чишћења Старог гробља не сме да буде краткотрајна, ова акција  треба да буде дугорочна и не само да очистимо него да трајно решимо овај  простор и да га једног дана претворимо у меморијални комплекс, казала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је са сарадницима обишла радове у оквиру чишћења Старог гробља. Придружио јој се и председник ГО Палилула Братислав Вучковић са својим сарадницима као и свештеник Бранко Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу. Акцији чишћења старог гробља придружила су многа нишка удружења међу којима је Коло српских сестара као у Хуманитарне организације међу којима је прва Млади за младе професорке др Данице Грујичић. У помоћ су притекли и ученици Гимназије ‚‚Светозар Марковић‚‚ у Нишу предвођени професорима физичког васпитања.

‚‚Колико  ће нам времена требати да овај простор претворимо у парк сећања и када ће људи овде моћи да шетају несметано и својој деци показују  историју Ниша у овом тренутку је тешко предвидети.Оно што са  сигурношћу знам то је да ће Градска општина Палилула, сва ресорна предузећа и Град Ниш  истрајати у овој акцији да  заиста сваки део гробља, а то је  17  хектара, буде чист и уређен. Град ће финансијски да подржи рај део приче, а оно што ће прво сада бити то је  да град добије тачан списак онога што на овом простору  треба да се  уради, од осветљења до уређења стаза, преко сређивања ограде па и издавања монографије‚‚- казала је градоначелница  Сотировски.

Она је додала да се нада да ће једног дана моћи да се пронађе гроб из 1891. године који је најстарији и онај из 1971. када је пестало сахрањивање на овом простору.
           

‚‚Мислим да је ово велики задатак за све нас који живимо у Нишу јер ако не очувамо своју историју не можемо ничему да се надамо ни у будућности. Волела бих да овде долазе ђаци прваци и виде ко  је био Учитељ Таса, да се упознају са људима који су градили Ниш које још увек стоје у нишким улицама‚‚- истакла је Сотировски.
             

Старо гробље које се простире на 17 хектара налази се на територији ГО Палилула.
           

‚‚Примарни задатак ГО Палилула у овом тренутку је уређење Старог гробља и желимо да то буде трајно решен проблем.На овом гробљу има пуно вредних споменика а да тога нисмо ни свесни. Пројекат меморијалног парка радиће институције у граду задужене за то, а пре севга то је КЛЕРП, а  тренутно имамо три приоритета, да очистимо, да осветлимо и обезбедимо овај простор. Уколико простор осветлимо и оградимо неограђени део простора урадићемо прве кораке ка даљем сређивању целог простора‚‚- казао је Вучковић.

У име нишке Епархије радове је обишао орац Бранко Цинцаревић.
             

‚‚Гробља су света места о којима треба  бринути и то је наша света обавеза. Од 1971.године од када  се ово гробље преселило овај простор је постао запуштен. Више пута смо писали дописе да се гробље  уреди, а сада су се створили услови да сам Град на челу са новоизабраном градоначелницом начини велики искорак да освежимо, откријемо и осветлимо ово свето место наших предака‚‚- казао је отац Цинцаревић.
             

Додао је да ће Српска православна црква активно укључити у ову акцију.
             

‚‚Активно ћемо се укључити у реновирању ових храмова, заправо објеката који прерастају гробнице и постају храмови. Већ смо покренули обнову неких оваквих споменика‚‚-додао је Цинцаревић.
             

Директор ЈКП ‚‚Медиана‚‚ Драгослав Павловић је казао да се ово предузеће одазвало позиву града и ГО Палилула у сређивању Старог гробља и драго му је да је покренута овакава иницијатива.
               

‚‚Опремљени смо механизацијом којом можемо да решимо проблеме на гробљу, да отворимо све стазе, да очистимо растење око самих гробних места и да орежемо стабла на Старом гробљу. Површина је огромна и покренули смо велику механизацију са циљем да се што више зеленила оклони‚‚- казао је Павловић.
               

Говорио је и о плановима за идућу годину који ће бити предложени Градском већу.
               

‚‚Наш предлог биће да се у план одржавања гробаља стави и Старо гробље са неких 7,5 милиона динара. План би обухватио сечу растења у два периода током године и једно до два  прскања комплетне површине гробља и два кошења што би допринело да ово гробље буде лепо током целе године‚‚- истако је Павловић.

Коментара: 0


#   Драгана Сотировски
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима