Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Локална самоуправа у Прокупљу помаже студирање младих у Русији

rssBookmark and Share

Прокупље 30.07.2021. Јужна Србија Инфо

У реализацији пилот програма Министарства високог образовања и науке Руске Федерације биће присутни и прокупачки студенти. Тим поводом председник скупштине Града Прокупља Дејан Лазић и градски већник за образовање Катарина Вељовић приредили су пријем за студенте који ће студирати на универзитетима у Русији.

Локална самоуправа у Прокупљу помаже студирање младих у Русији

По речима Лазића ово је први пут да прокупачки студенти имају могућност да организовано и бесплатно студирају на престижним факултетима у Русији.

Иницијативу Руског дома из Београда да и прокупачка деца бесплатно студирају у братској и пријатељској земљи прихватили смо са великим задовољством. Из нашег града наставу на факултетима слушаће пет младих студената, који су недавно завршили неку од прокупачких средњих школа. Својим боравком они ће бити и амбасадори и промотери свих вредности, не само Прокупља и Топлице, него и Србије, изјавио је Лазић и додао да прокупачки студенти школовање настављају у једној великој земљи која негује своју културу, традицију, обичаје и историју.

Лазић наглашава да ће и из градског буџета бити издвојена одређена средства за одлазак студената на даље школовање.

Руководство Прокупља ће током целог студирања бити у контакту са прокупачким студентима и пружати све видове помоћи како би студенти имали услове да учење, рекао је Лазић који је студентима пожелео добро здравље, пријатан боравак и добар успех на факултетима.

Прокупачки студенти определили су се за стицање диплома из области туризма и хотелијерства, машинства, спортске културе, музичке уметности, рударства и педагогије.

Пилот програм Министарства високог образовања и науке Руске Федерације обухвата бесплатно студирање на свим основним и мастер нивоима Московског и других универзитета, бесплатне уџбенике, смештај и исхрану у студенским домовима и новчану месечну стипендију, као и бесплатно похађање курса руског језика.


#   Прокупље   студенти   Русија   Министарство просвете   Министарство високог образовања и науке Руске Феде
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима