Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lokalna samouprava u Prokuplju pomaže studiranje mladih u Rusiji

rssBookmark and Share

Prokuplje 30.07.2021. Južna Srbija Info

U realizaciji pilot programa Ministarstva visokog obrazovanja i nauke Ruske Federacije biće prisutni i prokupački studenti. Tim povodom predsednik skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić i gradski većnik za obrazovanje Katarina Veljović priredili su prijem za studente koji će studirati na univerzitetima u Rusiji.

Lokalna samouprava u Prokuplju pomaže studiranje mladih u Rusiji

Po rečima Lazića ovo je prvi put da prokupački studenti imaju mogućnost da organizovano i besplatno studiraju na prestižnim fakultetima u Rusiji.

Inicijativu Ruskog doma iz Beograda da i prokupačka deca besplatno studiraju u bratskoj i prijateljskoj zemlji prihvatili smo sa velikim zadovoljstvom. Iz našeg grada nastavu na fakultetima slušaće pet mladih studenata, koji su nedavno završili neku od prokupačkih srednjih škola. Svojim boravkom oni će biti i ambasadori i promoteri svih vrednosti, ne samo Prokuplja i Toplice, nego i Srbije, izjavio je Lazić i dodao da prokupački studenti školovanje nastavljaju u jednoj velikoj zemlji koja neguje svoju kulturu, tradiciju, običaje i istoriju.

Lazić naglašava da će i iz gradskog budžeta biti izdvojena određena sredstva za odlazak studenata na dalje školovanje.

Rukovodstvo Prokuplja će tokom celog studiranja biti u kontaktu sa prokupačkim studentima i pružati sve vidove pomoći kako bi studenti imali uslove da učenje, rekao je Lazić koji je studentima poželeo dobro zdravlje, prijatan boravak i dobar uspeh na fakultetima.

Prokupački studenti opredelili su se za sticanje diploma iz oblasti turizma i hotelijerstva, mašinstva, sportske kulture, muzičke umetnosti, rudarstva i pedagogije.

Pilot program Ministarstva visokog obrazovanja i nauke Ruske Federacije obuhvata besplatno studiranje na svim osnovnim i master nivoima Moskovskog i drugih univerziteta, besplatne udžbenike, smeštaj i ishranu u studenskim domovima i novčanu mesečnu stipendiju, kao i besplatno pohađanje kursa ruskog jezika.

Komentara: 0


#   Prokuplje   studenti   Rusija   Ministarstvo prosvete   Ministarstvo visokog obrazovanja i nauke Ruske Fede
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima