Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Малишани о Светом Сави - Савиндан обележен у свих 26 "Пчелициних" вртића

rssBookmark and Share

Ниш 27.01.2021. Јужна Србија Инфо

Поштујући прописане епидемиолошке мере, сваки вртић ЈПУ "Пчелица" је свечаном приредбом и обичајима који доликују обележавању славе, прославио Светог Саву. Централна прослава Савиндана организована је у вртићу "Панда".

Малишани о Светом Сави - Савиндан обележен у свих 26 "Пчелициних" вртића

"Уз химну и рецитације о Светом Сави, показали су да је овај светац и данас непоречив узор свима нама", кажу у "Пчелици".

Обележавању славе и приредби малишана присуствовао је и председник градске општине Црвени крст, проф.др Мирослав Милутиновић.

Том приликом, директорки ЈПУ “Пчелица”, Светлани Митић, уручио је књиге намењене вртићима на територији општине Црвени крст.

Светлана Митић честитала је малишанима школску славу и истакла значај обележавања Светог Саве од малих ногу, јер им се на тај начин омогућава да свестрано упознају и усвоје духовну задужбину овог свецa, али и стваралаштво српског народа утемељено на тој задужбини.

Честитајући просветни празник колегама, Митићева је пожелела свима који раде са децом да и даље буду надахнути и имају снаге да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива.

Савиндан се обележава у част првог српског просветитеља, првог књижевника,
законодавца, градитеља манастира и цркава и покретача уметничког и просветног стваралаштва у њима, а за школску славу установљен је 1840.године на предлог Атанасија Николића, ректора из Крагујевца.

После полувековне забране од увођења, 1990. годинепоново се враћа као школска слава.


#   Ниш   Свети Сава   Пчелица ПУ   Мирослав Милутиновић   Школска слава   Светлана Митић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима