Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мешихат Исламске заједнице у Србији позвао вернике да бојкотују аеродроме у Нишу и Краљеву - Аеродроми Србије негирају оптужбе

rssBookmark and Share

Ниш 16.02.2023. Јужна Србија Инфо

Због понашања запосленин при контроли путника, тачније према женама које носе хиџаб, како кажу у саопштењу, Мешихат Исламске заједнице у Србији, јуче је позвао своје вернике да бојкотују аеродроме “Константин Велики” у Нишу и “Морава” у Краљеву.

Мешихат Исламске заједнице у Србији позвао вернике да бојкотују аеродроме у Нишу и Краљеву - Аеродроми Србије негирају оптужбе

Саопштење преносимо у целости..

Мешихат Исламске (ИЗ) заједнице најоштрије осуђује непрофесионално, тенденциозно и дискриминаторско понашање служби сигурносних протокола на аеродромима „Константин Велики“ у Нишу и „Морава“ у Краљеву према женама муслиманкама са хиџабом.

Наиме, у Мешихат већ дуже вријеме пристижу жалбе од стране вјерница одјевених у складу са исламским прописима и њихових чланова породица због неугодности које су преживјели на споменутим аеродромима, на начин да се искључиво оне – жене са хиџабом, приликом сигурносних аеродромских провјера, издвајају из колона, воде у кабине на детаљан претрес, гдје се од њих тражи скидање хиџаба, а у неким ситуацијама и скидање дијелова одјеће. Од оваквог опхођења нису биле поштеђене ни званичне службенице Исламске заједнице.

Мешихат је у протеклом периоду покушао интерним путем, у комуникацији са аеродромским управама и службама, указати и зауставити овакво понашање, које се не може другачије окарактеризирати осим понижавањем и дискриминирањем по вјерској и националној основи.

Упркос обећањима да се таква пракса неће понављати, ових дана добили смо низ нових жалби од стране вјерница које су се суочавале са истим проблемом. Одбацујемо непримјерена образложења да је то, наводно, уобичајена сигурносна процедура у свијету, из разлога што се таква не примјењују нити на београдском нити на било ком другом аеродрому у свијету.

Тим поводом Мешихат Исламске заједнице јавно захтијева од надлежних управа полиције и аеродрома хитну реакцију и прекидање поменуте праксе, а од највиших државних органа осуду тенденциозног понашања и помоћ у рјешавању овог проблема. У супротном, Мешихат ће бити принуђен покренути сва расположива правна средства у циљу заштите елементарних права вјерника у Републици Србији од било ког облика дискриминације.

Позивамо вјернике, поготово вјернице да, у циљу избјегавања непријатности, до рјешавања овог проблема и јавног оглашавања, те обећања одговорних на поменутим аеродромима да ће се наведена пракса прекинути, бојкотују аеродроме у Нишу и Краљеву.

"Аеродроми Србије" осуђују дискриминацију и демантују наводе Мешихата ИЗ

Са друге стране, "Аеродроми Србије" са седиштем у Нишу демнатују и осуђују сваки вид дискриминације.

Кажу да се контрола - преглед обезбеђивања на аеродромима у Нишу и Краљеву обавља према домаћој, као и међународној регулативи од стране сертификованог особља.

"Они су (запослени на прегледу) у обавези да поштују протоколе који се односе на путнике са посебним верским обележјима, а због верских разлога не желе да их скину у поступку прегледа обезбеђивања. За таква лица примењују се методе прегледа које ни на који начин не нарушавају достојанство путника, али их не ослобађају од прегледа обезбеђивањам" кажу из “Аеродрома Србија”.


#   Ниш   аеродром Константин Велики   Аеродроми Србије   исламска заједница   Мешихат Исламске заједнице
@NisAirport @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима