Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани Брзог Брода најваљују нове протесте због изградње далековода, полиција јутрос извршила безбедносну процену

rssBookmark and Share

Ниш 21.08.2023. Виолета Милићевић Нишке вести

На опште изненађење становника Брзог Брода, јутрос је уместо извођача радова, на место где је планирана изградња надземних далековода дошла полиција извештава портал Нишке Вести.

Фото: Уређење насеља Брзи Брод архива
Фото: Уређење насеља Брзи Брод архива

Према речима становника овог насеља Ивана Цветановића, они су дошли да изврше безбедоносну процену, али и да омогуће извођачу радове због којих су становници овог насеља више месеци протестовали. Због тога ће они сутра својим телима бранити место градње, а за среду 23. августа од 19 часова најављују и велики протест.

„Након што смо завршили разговор са полицијом, за коју могу да кажем да су били веома пристојни, дошле су све градске службе са налогом Управе за имовину. Ту је била Комунална милиција, затим паук који је дошао да носи аутомобиле и они су како нам је речено ту јер морају да обезбеде место за копање далековода до 31. октобра. То значи да ће они долазити сваког дана у 8 до краја октобра“, објаснио је Цветановић.

Неће одустати ни становници Брзог Брода.

„Ми сутра са децом излазимо и тако ћемо сваког дана да радимо, бранићемо својим телима наше насеље. То је речено и командиру полиције и начелнику Комуналне милиције и представницима свих осталих служби које су дошле данас“, казао је Цветановић.

Велики протест најавио је за среду 23. августа.

„Блокираћемо улице, поставићемо кошеве, роштиљ, ако треба блокираћемо саобраћај и 10 сати. Нема више компромиса. До сада смо излазили у сусрет, па смо на улице излазили на пола сата, сада више тога нема. Спаваћемо на путу, ако треба“, одлучни су становници овог насеља.

Брзоброђани сматрају да су изиграни. ЕМС је оспорио обећање да ће каблови проћи подземном трасом. Зато позивају становнике овог насеља да им се у протесту придруже у што већем броју.

Да посетимо становници овог насеља нису против изградње далековода, већ траже да он и у том насељу буде подземни, као што ће бити у другим деловима Ниша. Истичу да поред Брзог Брода већ пролази далековод снаге 35 киловолта, а нови далековод имао би проводнике од два пута по 110 киловолта. Планом који је донет 2014. године предвидјено је да нови далековод буде делимично подземни, делимично надземни. колико би био изградјен као што је планирано жице би ишле изнад дечијиег игралишта, а зона зрачења била би до трибина.

Да друге стране из АД „Електромреже Србије“ уверавају мештане да су обезбедили све дозволе и да су мерења показала да ничије здравље неће бити угрожено.


#   Ниш   ЕПС   протест   Брзи Брод   далековод   ЕМС   Електромрежа
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима