Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани Доњег Међурова огорчени недостатком рампе, надлежни апелују на возаче

rssBookmark and Share

Ниш 23.12.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Више детаља о узроцима незгоде на пружни прелазу у Доњем Међурову код Ниша знаће се после истраге.
Директор полиције Владимир Ребић рекао је након удеса, да први налази из истраге указују на пропуст возача аутобуса.
Мештни Доњег Међурова, Чокота и Новог Села окупили су се на месту трагедије, заахтевајући да се овај прелаз што пре обезбеди.

Мештани Доњег Међурова огорчени недостатком рампе, надлежни апелују на возаче

Свеће поред пруге упозоравају, али упозорава и машиновођа теретног воза сиреном. Мештани су огрочени што на прелазу нема рампе, а један од возача каже да је пре десетак година на истом месту имао несрећу.

"Ја сам врло опрезан возач, и ако сам негде пазио, то је тај прелаз. Једноставно, то је било увече, ја нисам видео воз. Да ли је он имао светла, он је касније тврдио да је имао, не знам стварно", прича Зоран Станојевић из Доњег Међурова.

Братислав Стаменковић каже да је видљивост мања кад је магла и да жбуње омета прегледност.

"Требало је то много раније да се уради. Сад кад се већ деси несрећа, можда се неко дозове памети", каже Јовица Јовановић из Доњег Међурова.

За спорни прелаз, министарка саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства Зорана Михајловић тврди да је један од најпрегледнијих у Србији и да у претходних пет година на овом месту није било несрећа.

"Само оно што је дефинитивно проблем јесте примена закона. Не може да се седи с телефоном ако је то тачно, и да се возе људи, не можемо да се правимо луди на сигнализацију која постоји. Тачно је одређено где која сигнализација у односу на безбедност постоји. Понављам, на овом пружном прелазу пет година није било ни ванредног инцидента", каже Михајловићева.

Мештанима прелаз проблематичан

Становницима Доњег Међурова овај прелаз је ипак проблематичан. Тврде да су се више пута обраћали надлежнима.

"Нажалост, локална самоуправа овде нема неке ингеренције, тако да су нас увек усмеравали на Железницу. Значи, опет понављам, одговор Железнице је био да немају довољно средстава да ово овде одраде, да ставе рампу", каже Драган Ранђеловић из Месне заједнице Доње Међурово.

Од готово 2.200 прелаза у Србији, 22 одсто има рампу. У Нишу од 19 само три су без рампе. Статистика каже да је у 70 посто случајева узрок несрећа људски фактор.

"Верујте можемо да ставимо 300 семафора и 300 рампи, али ако нема савесног возача који управља било којим превозним средством, ми нећемо моћи да смањимо у том проценту број несрећа", каже Михајловићева.

Истрага о јучерашњој несрећи још траје, а полиција ће разговорати са повређеним возачем аутобуса по његовом опоравку.

Коментара: 0


#   Ниш   полиција   саобраћајна незгода   Зорана Михајловић   Доње Међурово   протест   Јужна Србија Инфо   воз   Владимир Ребић   пружни прелаз   локална самоуправа   Драган Ранђеловић   Јовица Јовановић   Зоран Станојевић   месне заједнице
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима