Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Пружни прелаз у Међурову није адекватно обележен, треба да стоји семафор"

rssBookmark and Share

Ниш 26.12.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре пет дана у Доњем Међурову погинуло је петоро људи, а исто толико дана траје полемика – ко је крив. Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да на пружном прелазу постоји знак "стоп" и Андрејин крст што је, каже, спорно јер је према закону о безбедности саобраћаја неопходно да на таквом прелазу постоји семафор.

Фото: МУП
Фото: МУП

Милан Божовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да према члану 153 Закона о безбедности саобраћаја написано да на таквом прелазу, какав је на месту трагичне несреће, мора да се налази семафор. Према саопштењу Железница, каже, семафора нема.

Истиче да није неохпдно на сваком пружном прелазу поставити рампу, већ само тамо где је важно да се учесници у саобраћају зауставе да физички дођу на прелаз.

Божовић указује да се одговорност за несрећу не може пренети само на локалну самоуправу или само на Железнице, јер та два система треба зајдничким снагама да обезбеђују прелазе.

"Локална самоуправа не може сама да постави семафор, јер то захтева интервенцију на шинама, то не може да уради без Железница, али самоуправа то плаћа", указује Божовић.

Објашњава да је постојање знака "стоп" на оваквом прелазу спорно.

"У правилнику стоји да је знак 'стоп' означава наредбу возачу да мора да заустави возило и уступи првенство пролаза возилима која се крећу путем на који наилази. Пруга није пут. Или да предефинишемо знак 'стоп' или да престанео да га стављамо на прелазе", указује Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Нема изграђене културе понашања у саобраћају 

Aко прелаз није адекватно обезбеђен а још су уз то и временски услови лоши, најбоља превенција је, каже, да се успоре и један и други учесник у саобраћају.

"Ви треба да тежите да смањите брзину на укрштању. Ето простог примера лежећих полицајаца код школа. Ако дође до судара, да последице буду мање", напомиње Божовић.

Друштво, напомиње, нема јасан став и понашање у саобраћају на безбедан начин.

"Није нам јасно шта ће се догодити у случају несреће него само размишљамо о казни", јасан је Божовић.

Напомиње да не треба брзо доносити закључке о несрећи у Доњем Међурову, већ сачекати истрагу.

"Видећемо како ће ићи истрага, има доста сведока, тужилаштво и полиција треба да обезбеде доказе. Не треба јурити, нити притискати било кога, они треба да ураде посао што квалитетније. Некада се под притиском времена и са 'пожурите, пожурите' направе пропусти", сматра Божовић. 

Коментара: 1


#   Ниш   полиција   саобраћајна незгода   РТС   Доње Међурово   Јужна Србија Инфо   временски услови   безбедност   воз   локална самоуправа   Милан Божовић   семафор   Комитет за безбедност саобраћаја
@rts_vesti @juznasrbija @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Alejandro del Hierro, 26.12.2018.:
    Закон о безбедности саобраћаја, члан 153:

    Прелаз пута преко железничке пруге мора бити обележен прописаном саобраћајном сигнализацијом. На прелазу пута са савременим коловозним застором (асфалт, бетон, коцка и сл.) преко железничке пруге морају се поставити семафори којима се најављује приближавање воза. На прелазу пута преко железничке пруге постављају се браници или полубраници којима се забрањује и спречава прелазак возила преко железничке пруге, којима могу бити придодати уређаји за давање звучних знакова који упозоравају на спуштање браника, односно полубраника.

    Када су на прелазу пута преко железничке пруге постављени браници или полубраници, а уређај за њихову употребу није исправан или се не користи, ти браници морају бити уклоњени или на одговарајући начин прекривени.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима