Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михољски сусрети села 2023. у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 25.09.2023. Јужна Србија Инфо

У организацији града Прокупља, а под покровитељством Министарства за бригу о селу, у Доњој Стражави, недалеко од Прокупља трећи годину за редом одржани су „Михољски сусрети села 2023“. На овим јединственим спортским играма и културно-забавном програму учествовале су екипе из Конџеља, Доњег Кординца, Балиновца, Џигоља, Доње Стражаве, Бајчинца, Видоваче и Поточића.

Михољски сусрети села 2023. у Топлици

Бацање камена с рамена, скок у даљ, навлачење конопца, бацање потковице, припрема пите банице, припрема сокова, казивање здравица, рецитовање, певање изворних народних песама, рукотворство и свирање изворне музике биле су дисциплине у којима су такмичари показали да поштују и чувају традицију и обичаје својих предака и свог родног села.

Отварајући ове сусрете, Државни секретар Министарства за бригу о селу Зоран Димитријевић изразио је задовољство што се за ове сусрете пријавио велики број сеоских месних заједница и да је добро што су на њима учествовала деца, млади и стари.

-Желим све да вас поздравим и да вам се захвали што учествујете у Михољским сусретима села, пројекту који је најмасовнији у Србији  изузето чији је циљ развој руралних средина, повратак селу и правим вредностима, истакао је Димитријевић и додао да је ово министарство покренуло бројне пројекте који имају за циљ побољшање квалитета живота  становника на селу.

Градски већник задужен за ресор пољопривреде Дејан Тонић захвалио се мештанима Доње Стражаве, који су  помогли организацију ове манифестације, и били добри домаћини свим учесницима.

Екипа Горње Стражаве била је најупешнија у 5 дисциплина и то у надвлачењу конопца, скоку у даљ, бацању камена, бацању потковице и у свирању. Балиновац је победио у припреми пите, Доња Стражава у припреми сока, најбоља здравица била је из Доњег Кординца док је у рукотворству победио Џигољ. У певању најуспешније село било је Поточић.


#   Прокупље   Конџељ   Зоран Димитријевић   Сеоске игре   сусрети села   Михољски сусрети села   Доња Стражава
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима