Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Престижно топличко, видовданско признање "Цар Лазар" генералу Лазаревићу

rssBookmark and Share

Прокупље 19.06.2023. Јужна Србија Инфо

Од 10 предлога који су пристигли за доделу видовданских признања које сваке године додељује Топлички управни округ, стручна комисија је изабрала генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић за овогодишњег добитника повеље „Цар Лазар“. Осим овог признања, додељене су и две повеље “Царице Милице”, као и повеље “Југ Богдан”, “Милан Топлица” и “Косанчић Иван”.

Фото: Епархија нишка
Фото: Епархија нишка

Топлички округ повеље заслужним појединцима и институцијама додељује у оквиру Светопличког видовданског сабора, који се одржава 28. јуна у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља.

Осим повеље „Цар Лазар“ која је припала генералу Лазаревићу, Организациони одбор Сабора одлучио је да награди повељом „Царица Милица“ докторку Биљану Петровић и проф.др Лелицу Тодоровић, повеља “Југ Богдан” припала је професору Дејану Антићу, признање “Милан Топлица” припало је потпуковнику Борку Бућковићу и повељу “Косанчић Иван” понео је Радослав Сретеновић.

Све одлуке Организациони одбор је донео једногласно, а највеће признање и повеља „Цар Лазар“, припала је генералу Лазаревићу који је у време НАТО агресије био и командант Приштинског корпуса, а почетком 2000. године постављен је за команданта Треће армијске области војске Југославије. Дао је немерљив допринос у одбрани наше земље током агресије 1999. године и сматрамо да је прави пример млађим генерацијама како се бори и брани своја земља – рекао је између осталог Златан Миљковић, начелник Топличког округа образлажући доделу престижног признања.

Свечано уручивање признања биће на Видовданском сабору у среду, 28. јуна на Свечаној академији која ће бити одржана у у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља.

На академији ће бити додељене захвалнице и награде и ауторима најбољих радова литерарног конкурса који традиционално поводом Видовдана расписује Топлички управни округ.

 


#   Прокупље   Топлички округ   Конџељ   Владимир Лазаревић   Видовдански сабор   Топличка Грачаница манастир   Светоплички видовдански сабор   Храм светих Архистратига Михаила и Гаврила Конџељ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима