Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prestižno topličko, vidovdansko priznanje "Car Lazar" generalu Lazareviću

rssBookmark and Share

Prokuplje 19.06.2023. Južna Srbija Info

Od 10 predloga koji su pristigli za dodelu vidovdanskih priznanja koje svake godine dodeljuje Toplički upravni okrug, stručna komisija je izabrala general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević za ovogodišnjeg dobitnika povelje „Car Lazar“. Osim ovog priznanja, dodeljene su i dve povelje “Carice Milice”, kao i povelje “Jug Bogdan”, “Milan Toplica” i “Kosančić Ivan”.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Toplički okrug povelje zaslužnim pojedincima i institucijama dodeljuje u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Osim povelje „Car Lazar“ koja je pripala generalu Lazareviću, Organizacioni odbor Sabora odlučio je da nagradi poveljom „Carica Milica“ doktorku Biljanu Petrović i prof.dr Lelicu Todorović, povelja “Jug Bogdan” pripala je profesoru Dejanu Antiću, priznanje “Milan Toplica” pripalo je potpukovniku Borku Bućkoviću i povelju “Kosančić Ivan” poneo je Radoslav Sretenović.

Sve odluke Organizacioni odbor je doneo jednoglasno, a najveće priznanje i povelja „Car Lazar“, pripala je generalu Lazareviću koji je u vreme NATO agresije bio i komandant Prištinskog korpusa, a početkom 2000. godine postavljen je za komandanta Treće armijske oblasti vojske Jugoslavije. Dao je nemerljiv doprinos u odbrani naše zemlje tokom agresije 1999. godine i smatramo da je pravi primer mlađim generacijama kako se bori i brani svoja zemlja – rekao je između ostalog Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga obrazlažući dodelu prestižnog priznanja.

Svečano uručivanje priznanja biće na Vidovdanskom saboru u sredu, 28. juna na Svečanoj akademiji koja će biti održana u u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Na akademiji će biti dodeljene zahvalnice i nagrade i autorima najboljih radova literarnog konkursa koji tradicionalno povodom Vidovdana raspisuje Toplički upravni okrug.

 

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   Kondželj   Vladimir Lazarević   Vidovdanski sabor   Toplička Gračanica manastir   Svetoplički vidovdanski sabor   Hram svetih Arhistratiga Mihaila i Gavrila Kondželj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima