Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održan Vidovdanski sabor u Kondželju

rssBookmark and Share

Prokuplje 29.06.2020. Južna Srbija Info

Tradicionalni Vidovdanski sabor održan je 28. juna na Vidovdan, u Kondželju nadomak Prokuplja, a zaslužnim Topličanima dodeljene su Vidovdanske povelje.

Održan Vidovdanski sabor u Kondželju

U prisustvu velikog broja žitelja Toplice, svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhiepiskop niški Arsenije, u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koji je i uručio povelje, a prisutne je pozdravio i načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović.

Pozdravljajući prisutne građane, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, predstavnike lokalnih samouprava Topličkog okruga, Vojske Srbije i MUP-a, Aranđelović je podsetio da je Vidovdan najsvetiji i najsvetliji dan velike slave a ujedno i najmučniji dan za srpski narod, koji se proteže kroz celokupnu srpsku istoriju i kao dan junačke  žrtve kosovskih junaka za veru Hristovu i svoju zemlju.

Osvrćući se na priznanja koja su dodeljena, načelnik Topličkog okruga, Milan Aranđelović je rekao da ni ovog puta, kao ni ranije nije bilo lako odabrati najzaslužnije građane jer su Topličani ljudi velikog srca, osetljivi na nevolje drugih, koji rado pomažu svima u nevolji.

Ove godine, povelja „Carica Milica“ pripala je doktorki Gordani Stošković, specijalisti pedijatrije i neonatologije sa Klinike za ginekologiju u Nišu, rodom iz sela Mađare. Povelja „Milan Toplica“ dodeljena je dugogodišnjem članu Udruženja Topličana u Beogradu i članu Organizacionog odbora Sabora, naučnom radniku Milenku Tanoviću iz Blaca.

Povelja „Ivan Kosančić“ dodeljena je uspešnom poljoprivredniku Ranku Radovanoviću iz kuršumlijskog sela Tmava, povelja „Car Lazar“ priznatom i poznatom prokupačkom vajaru Čedomiru Ristiću, a povelja „Boško Jugović“ Prokupčaninu Bojanu Krivokući, predsedniku Skupštine Udruženja Topličana iz Niša.

U ime Grada Prokuplja, koji je ove godine bio domaćin Sabora, povelju „Jug Bogdan“ primio je zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović.

U bogatom kulturno umetničkom programu nastupili su glumci Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ iz Prokuplja, pevačka grupa „Bata Lačković“ iz Kuršumlije, recitator Natalija Pavličević iz Blaca i guslar Miloš Gašević, učenik Prizrenske Bogoslovije „Sv. Kirilo i Metodije“ u Nišu.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Kondželj   Miloš Gašević   Vidovdan   Toplička Gračanica manastir
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima