Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ђукић Дејановић посетила Нишавски округ у кампањи повећања наталитета

rssBookmark and Share

Ниш 02.04.2018. З.С. Јужна Србија Инфо

Након посете Алексинцу и општини Медијана, министарка за демографију и пронаталитетну политику, Славица Ђукић Дејановић, састала се председницима општина у седишту Нишавског округа у оквиру државне капање за повећање наталитета.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

"Мере Владе Србије за повећање наталитета нису икључиво финансијске, већ се односе и на врло битну едукацију о репродуктивном здрављу, не само мајки већ и очева и подршку за вантелтсну оплодњу финансирањем до три покушаја, као и да они који су оваквим поступко већ добили једно дете, могу да искористе ову могућност, и то да жена до 42 године добије и друго дете и да та три покушаја буду такође о трошку државе.

Локалне самоуправе, такође морају да дају свој лични допринос, посебно оне најсиромашније, кроз владину кампању и учешће на заједничким пројектима на којима би конкурисали и тако остварили предност за добијање средстава одређених за повећање наталитета у оквиру државног програма", изјавила је министарка Дејановић.

Она додаје да је искуство мајки са више деце веома драгоцено и као позитиван пример, кроз едукацију може да стимулише друге жене које можда нису спремне да роде још једно, или више деце..

Фото: Јужна Србија

У Ражњу рођено само 7 беба у 2017. години

"Нажалост, најлошија демографска слика је у општинама Гаџин Хан и Ражањ.

Након издвајања значајних средстава уз локалног буџета за стимулисање рађања и остајања у крају, у Свљигу је дошло до позитивног помака. Најлошија ситуација је у општини Ражањ где је у 2017. години рођено само седам беба и тамо морамо да пронађемо начин како да помогнемо", истакла је начелница Нишавског округа Драгана Сотировски и додала да је економска стабилност веома важан фактор, истакавши пример Дољевца као малог места у којем ради фабрика "Леони" и где је прошле године рођено 36 беба.

"Оно што није добро, је то да Ниш губи сваке године око 2.200 становника, без обзира на миграцију из мањих места и данашњи састанак са председницима једанаест општина Нишавског региона, између осталог има за циљ да сагледа све могућности како да променимо демографску слику, кроз неке конкретне потезе, који би олакшали и лакше определили маме-родитеље на рађање још деце. Да ли је то изградња нових или претварање делова основних школа у вртиће, остаје на локалним самуправама и опшинама да сами пронађу решење, на основу својих специфичности и могућности", рекла је Сотировски.

Општина Алексинац и Медијана позитиван пример у Нишавском округу

Фондација "Драгица Николић" финансирала је реконструкцију породилишта у алексиначкој Општој болници, а завршетак радова на новој порођајној и припремној сали, очекује се до краја 2018. године.

У оквиру посете Нишавском управном округу након Алексинца, министарка Дејановић посетила је Градску оштину Медијана у Нишу.

Прилику да се сретну са министарком, руководством општине и начелницом Нишавског управног округа имало је и 190 мама са територије ГО Медијана које су од 1. јануара ове године па до краја марта родиле укупно 233 бебе.

Њима су министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић и председник Градске општине Медијана Небојша Коцић предочили све повластице које држава и општина дају мајкама. Мајке су се интересовале за нове мере државе, али и истакле неке од проблема које их муче као што је на пример недовољно места у вртићима.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски рекала  је да је она личним примером, као мајка троје деце, већ дала свој допринос у борби за повећање наталитета, а да ће разговарати са надлежнима де се вишак простора које имају поједине основне школе преуреди у вртиће. 

 

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Алексинац   Драгица Николић   Јужна Србија регион   бебе   наталитет   Драгана Сотировски   Медијана градска општина   Нишавски округ   Дољевац   Гаџин Хан   Влада Републике Србије   Славица Ђукић Дејановић   Општина Алексинац   градске општине   Небојша Коцић
@dragicanikolich #GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима