Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Đukić Dejanović posetila Nišavski okrug u kampanji povećanja nataliteta

rssBookmark and Share

Niš 02.04.2018. Z.S. Južna Srbija Info

Nakon posete Aleksincu i opštini Medijana, ministarka za demografiju i pronatalitetnu politiku, Slavica Đukić Dejanović, sastala se predsednicima opština u sedištu Nišavskog okruga u okviru državne kapanje za povećanje nataliteta.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

"Mere Vlade Srbije za povećanje nataliteta nisu iključivo finansijske, već se odnose i na vrlo bitnu edukaciju o reproduktivnom zdravlju, ne samo majki već i očeva i podršku za vanteltsnu oplodnju finansiranjem do tri pokušaja, kao i da oni koji su ovakvim postupko već dobili jedno dete, mogu da iskoriste ovu mogućnost, i to da žena do 42 godine dobije i drugo dete i da ta tri pokušaja budu takođe o trošku države.

Lokalne samouprave, takođe moraju da daju svoj lični doprinos, posebno one najsiromašnije, kroz vladinu kampanju i učešće na zajedničkim projektima na kojima bi konkurisali i tako ostvarili prednost za dobijanje sredstava određenih za povećanje nataliteta u okviru državnog programa", izjavila je ministarka Dejanović.

Ona dodaje da je iskustvo majki sa više dece veoma dragoceno i kao pozitivan primer, kroz edukaciju može da stimuliše druge žene koje možda nisu spremne da rode još jedno, ili više dece..

Foto: Južna Srbija

U Ražnju rođeno samo 7 beba u 2017. godini

"Nažalost, najlošija demografska slika je u opštinama Gadžin Han i Ražanj.

Nakon izdvajanja značajnih sredstava uz lokalnog budžeta za stimulisanje rađanja i ostajanja u kraju, u Svljigu je došlo do pozitivnog pomaka. Najlošija situacija je u opštini Ražanj gde je u 2017. godini rođeno samo sedam beba i tamo moramo da pronađemo način kako da pomognemo", istakla je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i dodala da je ekonomska stabilnost veoma važan faktor, istakavši primer Doljevca kao malog mesta u kojem radi fabrika "Leoni" i gde je prošle godine rođeno 36 beba.

"Ono što nije dobro, je to da Niš gubi svake godine oko 2.200 stanovnika, bez obzira na migraciju iz manjih mesta i današnji sastanak sa predsednicima jedanaest opština Nišavskog regiona, između ostalog ima za cilj da sagleda sve mogućnosti kako da promenimo demografsku sliku, kroz neke konkretne poteze, koji bi olakšali i lakše opredelili mame-roditelje na rađanje još dece. Da li je to izgradnja novih ili pretvaranje delova osnovnih škola u vrtiće, ostaje na lokalnim samupravama i opšinama da sami pronađu rešenje, na osnovu svojih specifičnosti i mogućnosti", rekla je Sotirovski.

Opština Aleksinac i Medijana pozitivan primer u Nišavskom okrugu

Fondacija "Dragica Nikolić" finansirala je rekonstrukciju porodilišta u aleksinačkoj Opštoj bolnici, a završetak radova na novoj porođajnoj i pripremnoj sali, očekuje se do kraja 2018. godine.

U okviru posete Nišavskom upravnom okrugu nakon Aleksinca, ministarka Dejanović posetila je Gradsku oštinu Medijana u Nišu.

Priliku da se sretnu sa ministarkom, rukovodstvom opštine i načelnicom Nišavskog upravnog okruga imalo je i 190 mama sa teritorije GO Medijana koje su od 1. januara ove godine pa do kraja marta rodile ukupno 233 bebe.

Njima su ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić predočili sve povlastice koje država i opština daju majkama. Majke su se interesovale za nove mere države, ali i istakle neke od problema koje ih muče kao što je na primer nedovoljno mesta u vrtićima.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski rekala  je da je ona ličnim primerom, kao majka troje dece, već dala svoj doprinos u borbi za povećanje nataliteta, a da će razgovarati sa nadležnima de se višak prostora koje imaju pojedine osnovne škole preuredi u vrtiće. 

 

 

 

Komentara: 0


#   Niš   Aleksinac   Dragica Nikolić   Južna Srbija region   bebe   natalitet   Dragana Sotirovski   Medijana gradska opština   Nišavski okrug   Doljevac   Gadžin Han   Vlada Republike Srbije   Slavica Đukić Dejanović   Opština Aleksinac   gradske opštine   Nebojša Kocić
@dragicanikolich #GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima