Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мушка занимања могу да обављају и жене

rssBookmark and Share

Врање 18.06.2015. РТС

Бугарска компанија Трејс, која је купила Предузеће за путеве у Врању, сарађује и са средњом Техничком школом. Запослиће, пре свега девојке после завршене средње школе, заинтересоване за управљање камионима и другим теретним возилима.

Мушка занимања могу да обављају и жене

У том предузећу, од 260 запослених 15 је жена и желе да промене структуру запослених.

Деветнаестогодишња Бојана Јовић, завршила је средњу техничку школу у Врању, смер - возач моторних возила. За девојке, то је ретко занимање, Бојана има дозволу и за Б и за Ц категорију, до сада није радила у струци.

"Осећај је феноменалан, савладала сам све. Јесам спремна да се бавим тим послом, да возим камион. Није ми било напорно", каже Бојана Јовић.

Предузеће за путеве више од 50 година гради и одржава путеве у Пчињском и Јабланичком округу. Сада је у власништву компаније Трејс из Бугарске. Од почетка године сарађују са Техничком школом, желе да упосле девојке које заврше машинство, саобраћај, електротехнику.

"Намера фирме је и да завршеним студентима виших струковних студија у Врању понудимо ту исту могућност, да крену да раде у нашој фирми", каже Станислава Младеновић, шеф финансијске службе, "Trace" ПЗП Врање.

Фирма Трејс члан је Удружења пословних жена. У удружењу је 60 предузетница из више општинама Пчињског округа. Развијају женско предузетништво и јачају женске позиције у типично мушким предузећима. И у техничкој школи предњаче мушкарци, тек је 15 одсто ученица.

"У складу са њиховим потребама и занимањима пружиће могућност и приближити да нека типична мушка занимања могу да обављају и девојке, жене", каже Тијана Миловановић, председница Удружења пословних жена Врање.

У компанији Трејс, предузећу за путеве је 260 радника, од тога 15 жена. Свака трећа жена је на руководећим пословима у свом сектору.

Припремили: Даница Мирић и Слађан Стојановић

video...

Коментара: 0


#   Врање   возачи   Бугарска   камиони   Трејс - Trace Group Hold   Бојана Јовић   Тијана Миловановић   Ана Јовић   Слађан Стојановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима