Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

17. фебруара 1942. у Бојнику убијено више од 500 цивила од стране бугараских фашиста

rssBookmark and Share

Бојник 17.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Дејан Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предводио је данас церемонију обележавања Дана сећања на страдање цивила у Бојнику током Другог светског рата. Ипак дипломатским речником . . нигде у званичном саопштењу Владе Србије, не пише да се ради о буграским окупаторима.

Фото: То Бојник
Фото: То Бојник

Влада Србије..

Ова церемонија се одржала у оквиру иницијативе министра Николе Селаковића и за први пут је ушла у државни календар важних историјских догађаја.

Антић је истакао значај овог догађаја у одржавању истина о страдању српског народа и развоју културе сећања на цивилне жртве нацистичког терора. Подвукао је да су Срби слободарски народ са демократским и антифашистичким вредностима, те је нагласио задатак да се овај историјски догађај сачува и пренесе будућим генерацијама.

Ове речи упућују на труд Србије да очува своју историјску свест и државотворне традиције, обезбеђујући национални опстанак кроз унапређење економске и војно-одбрамбене позиције земље.

Историја....

Бојник 1942. представља ужасан пример злочина који су починили бугарски фашисти 17. фебруара 1942. године над недужним српским цивилима у селима Бојник и Драговац, крај Лесковца, у Јабланичком округу.

Током једног дана, бугарски окупатори су извршили масакр у коме је погинуло преко 500 Бојничана (мада постоје наводи да је број жртава могао бити и до 700), међу којима је било 90 деце млађе од 14 година. Ово је одразило на Бојник као најстрадалије српско село, обзиром да је преко 90% становништва изгубило живот.

Циљ бугарских окупатора у оба светска рата био је истребљивање српског становништва са подручја Вардарске, Моравске и Тимочке Србије.

Након Другог светског рата, комунистичка Влада Бугарске је признала злочине које су бугарске фашистичке јединице извршиле над српским цивилима на територији Србије. Овакви злочини се настоје запамтити како би се они који су изгубили живот не заборавили, а историја се користи као учење за будуће генерације о важности мира, толеранције и спречавања геноцида.

 


#   Бојник   Бугари   Други светски рат   историја   фашизам   стрељање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима