Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Обележена годишњица антифашистичког устанка у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 04.07.2022. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца на споменик Искра слободе у Парку хероја и манифестацијом „Свет без рата, мир и слобода у свету“ на платоу испред Градске куће, обележена је 81. годишњица антифашистичког устанка у Србији под покровитељством Града Ниша.

Ниш: Обележена годишњица антифашистичког устанка у Србији

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор рекао је, обраћајући се учесницима манифестације, да се историја Србије и српског народа морају и даље истраживати како би се на реалан, на чињеницама доказив начин, представио значај учешћа Србије и српског народа у антифашистичкој борби и победи савезника у Другом светском рату.

Он је истакао да морамо што више да радимо на промоцији антифашистичке борбе у Југославији, а посебно о месту и улози Србије и српског народа у тој борби.

У свету јача ревизионизам, мењање историје и враћање неонацизма на политичку сцену, оценио је Капор.

Надам се да ми и наши потомци нећемо бити у прилици да своју домовину и слободу бранимо оружјем, већ само чашћу, поштењем, радом и васпитањем, рекао је он.

Сећањем на хероизам и наше одбрамбене епопеје, неговањем културе сећања, ми оснажујемо и ојачавамо истине о Србији које неко упорно жели да потисне, да избрише гумицом, да поништи векове нашег постојања на овим просторима и да нас понизи, указала је Душица Давидовић.

Ми данас говоримо слободно. Не ћутимо. Не скривамо неправду и не потискујемо слободарска осећања, истакла је она.

Ако се земља некада ослобађала хероизмом, без страха, јуришем голоруких на пушку и бајонет, отаџбина и наш град постају велики захваљујући делима, изградњом, бригом о човеку, борбом за свако радно место, образовањем младих нараштаја, стварањем услова да остану овде, навела је Давидовић.

Према њеним речима, време у коме живимо је време када морамо да се сабирамо око наше Србије и њених виталних интереса. Око Србије која жели само мир, Србије која никога не угрожава, већ је солидарна у овим тешким временима са суседима, са другим народима и државама.

Примери хероја из наше славне прошлости, позивају нас и обавезују на подвиге данас, истакла је заменица градоначелнице Ниша.

Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић поручио је да не смемо престати да славимо победу доброг над злом и указао на велику подршку СУБНОР-у од стране највишег државног руководства и локалних заједница у неговању традиција ослободилачких ратова.

На период антифашистичке борбе подсетио је историчар мр Горан Милосављевић.

Учеснике скупа поздравио је председник Организационог одбор СУБНОР-а пуковник Анђелко Милићевић.

Признање СУБНОР-а „Медаља борца“ уручена је Живораду Стефановићу, повеље и захвалнице додељене су заслужним појединцима: Зорану Игњатовићу, Милошу Банђуру, Ненаду Станковићу, Ивици Ранђеловићу, Николи Панићу, као Студентском културном центру за допринос културно-уметничком делу манифестације.

 
 
 

 


#   Ниш   Други светски рат   Душица Давидовић   историја   ослобођење   Горан Милосављевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима