Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Начелник школске управе: Ситуација је задоваљавајућа, сви се придржавамо стручног упутства

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2020. Јужна Србија Инфо

Драган Гејо, начелник Школске управе Ниш, рекао је након спекулација у јавности, да је у школама на територији Нишавског, Толичког и Пиротског округа ситуација задовољавајућа и да нема места паници. Гејо додаје, да не треба поредити респраторна обољена, која су уобичајена, са вирусом корона.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

"Сви се у "систему" придржавају стручног упутства које је дала Влада Републике Србије. Школе имају јасна и прецизна упуства како треба да раде у сваком тренутку, рекао је Драган Гејо, начелник Школске управе у Нишу.

Он додаје да су сви и поред задовољавајуће ситуације, на опрезу јер је и здравље ученика и здравље запослених на првом месту. Према његовим речима у школама се сви понашају крајње одговорно.

„Школе нас свакодневно извештавају о свему, буквално ко је од ученика кинуо. Истовремени извештаје шаљу и Институту за јавно здравље, док додатне информације добијају и од ковид амбуланти“, каже Гејо. ‘’Ту и тамо се појавило да код неких појединаца има позитивних родитеља или чланова шире породице, па та деца нису у школи, али су здрава и то је проверено. Имамо и децу која су се вратила са мора и остаће у кући у изолацији две недеље’’.

Драган Гејо истиче да од почетка школске године нема ни један потврдјени пример и да је неко био у контакту са децом, било да се ради о наставницима или деци а да је позитиван на ковид.

‘’ У карантину се налази можда десетак детета из различитих разлога, сви су тестирани нико од њих није позитиван. Нико од њих није оболео, али или су били на летовању или су неки од укућана били болесни или имају обичну прехладу и температу’’, објашњава Гејо.

У Градјевинској школи је, рецимо, једна девојчица имала температуре. У школи је инсистирано да се уради тест и девојчица је негативна. Испоставило се да се ради о обичној сезонској прехлади.

Начелник Школске управе у Нишу каже да је важно да се ‘’преброди’’ септембар и октобар, а након тога биће све лакше.

Било је неразумевања са појединим родитељима око ношења маски или чак мерења температуре.

‘’Просто морамо да едукујемо становништво и родитеље, али је најбитније да се едукују деца и то је задатак свих запослених у школи. Ово је за нас врло битан тренутак’’, додао је Гејо.

Према његовим речима нема места паници, Ниш је јако добар у овом тренутку и далеко је од било које идеје о затварању школа, али се никад не зна, додао је он, и морамо бити сви на опрезу, како се не би десело нешто неочекивано.

‘’Рекао сам директорима да морају да развијају сензибилитет као да ће ово трајати пет или десет година јер је то једини начин да из овога изађемо што безболније’’, истако је Гејо.

Свака школа са територије Школске управе Ниш је од Града добила или средства за дезинфекцију или новац за куповину.

Сви су обезбедили маске и средства за дезинфекцију и топломере. Родитељи су показали висок степен сарадње са школама.

Драган Гејо је додао да у Нишу није смењен нико од директора због непоштовања мера које су препоручене, а ради се о изјави министра просвете која се пре неколико дана појавила у јавности.

‘’Директорка једне основне школе је дала оставку из личних разлога, али се то некако уклопило са тим као да је смењена. Нико од директора у Нишу није смењен’’, објаснио је Гејо.

Коментара: 0


#   Ниш   Школска управа   Драган Гејо   школска година   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима