Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Načelnik školske uprave: Situacija je zadovaljavajuća, svi se pridržavamo stručnog uputstva

rssBookmark and Share

Niš 09.09.2020. Južna Srbija Info

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš, rekao je nakon spekulacija u javnosti, da je u školama na teritoriji Nišavskog, Toličkog i Pirotskog okruga situacija zadovoljavajuća i da nema mesta panici. Gejo dodaje, da ne treba porediti respratorna oboljena, koja su uobičajena, sa virusom korona.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

"Svi se u "sistemu" pridržavaju stručnog uputstva koje je dala Vlada Republike Srbije. Škole imaju jasna i precizna upustva kako treba da rade u svakom trenutku, rekao je Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

On dodaje da su svi i pored zadovoljavajuće situacije, na oprezu jer je i zdravlje učenika i zdravlje zaposlenih na prvom mestu. Prema njegovim rečima u školama se svi ponašaju krajnje odgovorno.

„Škole nas svakodnevno izveštavaju o svemu, bukvalno ko je od učenika kinuo. Istovremeni izveštaje šalju i Institutu za javno zdravlje, dok dodatne informacije dobijaju i od kovid ambulanti“, kaže Gejo. ‘’Tu i tamo se pojavilo da kod nekih pojedinaca ima pozitivnih roditelja ili članova šire porodice, pa ta deca nisu u školi, ali su zdrava i to je provereno. Imamo i decu koja su se vratila sa mora i ostaće u kući u izolaciji dve nedelje’’.

Dragan Gejo ističe da od početka školske godine nema ni jedan potvrdjeni primer i da je neko bio u kontaktu sa decom, bilo da se radi o nastavnicima ili deci a da je pozitivan na kovid.

‘’ U karantinu se nalazi možda desetak deteta iz različitih razloga, svi su testirani niko od njih nije pozitivan. Niko od njih nije oboleo, ali ili su bili na letovanju ili su neki od ukućana bili bolesni ili imaju običnu prehladu i temperatu’’, objašnjava Gejo.

U Gradjevinskoj školi je, recimo, jedna devojčica imala temperature. U školi je insistirano da se uradi test i devojčica je negativna. Ispostavilo se da se radi o običnoj sezonskoj prehladi.

Načelnik Školske uprave u Nišu kaže da je važno da se ‘’prebrodi’’ septembar i oktobar, a nakon toga biće sve lakše.

Bilo je nerazumevanja sa pojedinim roditeljima oko nošenja maski ili čak merenja temperature.

‘’Prosto moramo da edukujemo stanovništvo i roditelje, ali je najbitnije da se edukuju deca i to je zadatak svih zaposlenih u školi. Ovo je za nas vrlo bitan trenutak’’, dodao je Gejo.

Prema njegovim rečima nema mesta panici, Niš je jako dobar u ovom trenutku i daleko je od bilo koje ideje o zatvaranju škola, ali se nikad ne zna, dodao je on, i moramo biti svi na oprezu, kako se ne bi deselo nešto neočekivano.

‘’Rekao sam direktorima da moraju da razvijaju senzibilitet kao da će ovo trajati pet ili deset godina jer je to jedini način da iz ovoga izađemo što bezbolnije’’, istako je Gejo.

Svaka škola sa teritorije Školske uprave Niš je od Grada dobila ili sredstva za dezinfekciju ili novac za kupovinu.

Svi su obezbedili maske i sredstva za dezinfekciju i toplomere. Roditelji su pokazali visok stepen saradnje sa školama.

Dragan Gejo je dodao da u Nišu nije smenjen niko od direktora zbog nepoštovanja mera koje su preporučene, a radi se o izjavi ministra prosvete koja se pre nekoliko dana pojavila u javnosti.

‘’Direktorka jedne osnovne škole je dala ostavku iz ličnih razloga, ali se to nekako uklopilo sa tim kao da je smenjena. Niko od direktora u Nišu nije smenjen’’, objasnio je Gejo.

Komentara: 0


#   Niš   Školska uprava   Dragan Gejo   školska godina   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima