Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И нада и сузе и неверица: Више хиљада косовских Срба у маратонском разговору са Вучићем у Лапљем Селу код Приштине

rssBookmark and Share

Приштина 20.01.2018. Танјуг, РТС. Јужна Србија Инфо

Од стана који је узурпирала Каћуша Јашари, посао, лекар, школа, овера докумената, трактор, само су неке од ствари које су потребне грађанима КиМ, а за које су потражили помоћ, савет, подршку од председника Александра Вучића у Лапљем Селу.

Грађани испред Дома културе у Лапљем селу, Фото: Танјуг, Зоран Жестић
Грађани испред Дома културе у Лапљем селу, Фото: Танјуг, Зоран Жестић

Председник Србије обећао да ће мештани Сувог Грла и Србице добити лекара и да ће за болесног дечака Василија бити обезбеђен новац за трансплантацију коштане сржи у Болоњи. Дејан Станковић купује џип за Прилужје.

Велико вам хвала што чувате огњишта и што чувате и браните српско име и презиме, рекао је председник Александар Вучић Србима са КиМ, који су, више хиљада њих, дошли у Лапље Село како би се срели и разговарали са председником Србије, преносе агенције, Танјуг, РТС...

Вучић је грађанима који су га дочекали испред сале Дома културе рекао да им је захвалан што су дошли по кијамету, снегу, а он је, каже, дошао у тешким тренуцима после убиства Оливера Ивановића да им покаже да нису сами. 

"Разговараћемо вечерас како можете да живите боље, у миру са комшијама Албанцима, да планирате бољу будућност за нашу децу", рекао је Вучић. Честитао је свима који славе и рекао да је спреман да одговара на питања цело вече.

Потом је ушао у салу, где су грађани устали и поздравили га аплаузом.

Разговор је, на молбу председника Србије почео одавањем поште Оливеру Ивановићу.

"Велико хвала и спреман сам да слушам и да видимо шта је то што можемо да помогнемо", рекао је председник Србије и свима којима је данас слава честитао празник. 

Рекао је да зна да их море бриге и да говоре све што их мучи.

"Као што знате, Србија на различите начине не само да помаже, већ и суштински утиче на ваш живот на Косову и Метохији. Тај живот је тежак, нико од вас није довољно богат, а, нажлост, има оних који примају и три до четири плате. Преиспитаћемо све то, да помогнемо онима који крпе крај са крајем", рекао је Вучић.

Поновио је да се не плашимо никога, али да је у нашем интересу да дијалогом са Албанцима очувамо мир и стабилност.

Александар Вучић и Марко Ђурић са грађанима Лапљег села, Фото: Танјуг, Зоран Жестић

"Морамо да будемо, ви морате да будете довољни чврсти, храбри и јаки, да останете на огњиштима, а ми довољно брижни да вам помогнемо да то направите", рекао је Вучић и додао да је највиши наш интерес да Срби остану на КиМ.

Сваке године, каже, све је мање наших људи, у Ранилугу, Партешу, да не причамо о централном Косову.

Позвао их је да му кажу шта им недостаје, у чему влада Србије може да помогне, али да новац "не иде у бунар", већ у оно што ће да осетити у својим животима и животима своје деце.

Остали су, каже, најтврђи и најјачи. "И знам да тражимо од вас оно на шта би мало ко у Београду пристао. Србија ће помоћи колико може, али, ипак, све зависи од вас и ваше воље да останете и опстанете", рекао је Вучић.

Рекао је да је и у Косовској Митровици разговарао са људима различитих политичких уверења, те да је то нормално у ситуацији у којој морамо да будемо јединствени да бисмо опстали.

"Не треба нам истоветност у размишљању, али нам треба јединствен став према опстанку и останку народа на свом огњишту", додао је председник.

Вучић је позвао грађане да буду отворени, и рекао да је успостављена директна линија са владом, како би све њихове проблеме забележили, а чини му се да ће многе успети и да реше.

Срби, њихови проблеми, Вучић и влада у Београду на линији

На обраћање Петра Арсића из Гњилана, који је указао да све више Срба продаје своју земљу, Вучић је рекао да је данас читав дан, током посете разговарао како да не губимо нашу земљу.

"То није почело од јуче, већ пре пет, шест деценија. Нисмо мислили на то, а ни држава није увек најпаметније поступала. Људи су продавали земљу и одлазилили", истакао је Вучић.

Он је замолио Србе да остану на Косову.

Казао је да је данас с тим у вези нешто закључено и да ће држава Србија и црква, у складу са законом предузети мере. 

"Не можемо да спасемо и сачувамо све, али смо пронашли начин за оно што је најпроблематичније", уверен је Вучић, додајући да су држава и црква спремни да пронађу одређене фондове.

"Наћи ћемо начине како да сачувамо људе који живе ту. Сада мање губимо него пре 10 или 20 година. Остали су најјачи и хоћемо да их подстакнемо да се боре, не оружјем већ знањем, радом, марљивошћу и љубави рема деци", нагласио је он. 

Србија, како је додао, никада неће моћи потпуно да спречи продају земље, али је губитак, који је ишао геометријском прогресијом сада сведен на аритметичку прогресију.

"И даље је лоше, али мање лоше", констатовао је он.

Такође је казао да не треба да се чуде Албанцима, јер они гледаау свој интерес, као што и ми треба да се боримо за свој уз живот са њима као комшијама и да чврсто држимо своје огњиште.

Мештани Сувог Грла и Србице добиће лекара 

Претходно је Данијела Томашевић из села Суво Грло на територији општине Србица замолила да се обезбеди доктор у том месту.

Вучић је обећао да ће проблем бити решен до завршетка састанка, и након неког времена је дао одговор да ће Министарство здравља три пута недељно организовати долазак доктора у Суво Грло и Србицу. 

Како је објаснио, све време је на "црвеној", директној линији са Владом Србије, одакле су га и обавестила да ће тај проблем бити решен.

Истовремено, обавестио их је да ће за болесног дечака Василија, чији је отац такође на почетку разговора затражио помоћ, бити обезбеђен новац за транспантацију коштане сржи у Болоњи, из државног фонда који је влада основала 2014. године. 

Мештанке Истока тражиле превоз, пољопривредну механизацију...

Становница општине Исток Снежана Дабић, самохрана мајка шесторо деце, затражила је од председника Србије трактор и запослење за најстаријег сина, а он је обећао решење бар једног од проблема.

Она је Вучићу рекла и да је пољопривредна механизација од државе стизала у Исток, али да су појединци узимали за себе. Пожалила се и да са шесторо деце живи од једне плате, те замолила председника за запослење најстаријег сина. 

Председник Вучић је обећао Снежани Дабић да ће њена породица добити трактор, док, како каже, за посао не може да гарантује, јер онда би то сви свуда тражили, али да ће учинити све што је у његовој моћи "јер је мало српских породица са шесторо деце".

У међувремену, председнику се јавио приватник из Јагодине који је самохраној мајци обећао трактор.

Још једна од становница општине Исток изнела је председнику проблеме са недостатком превоза, рекавши да су од села из којег долази прва амбуланта и пошта удаљене 18 километара, а да је сама аутобуска станица шест километара, док до најближе пијаце, која је у Косовској Митровици, морају да путују 60 километара.

Председник Вучић је и на то рекао да ће покушати да учине све што је могуће да се аутобуске линије учестају.7

Милан из Србице, Фото: Танјуг, Димитрије Гол

Милану из Србице пет јарића 

У прва два сата разговора с председником, наиме, готово нико од учесника разговора, поготово они из Ораховца, Штрпца, Велике Хоче и других места јужно од Ибра, није помињао проблем безбедности или се жалио на Албанце, али су сви указали да их брине продаја кућа и одлазак сународника.

Да би се то зауставило, сматрају, значило би да се нађе решење управо за ствари које су вечерас помињали, а које се своди на оно што је потребно за нормалан свакодневни живот.

Тако је момак који се представио као Милан из Србице, рекао да нема посао, али има нешто земље и жели да се бави пољопривредом, а Љубиша Шарић из Ораховца, отац троје деце, упознао је председника Србије са могућношћу да се у том крају, познатом као виногорје, направи унија приватних произвођача.

Споменуо је и неправду, да има људи који примају плату за рад у привременим органима, у општинама у којима, на пример, уопште нема Срба.

Вучић је приметио да сви знају да пола оних које држава плаћа преко различитих јавних предузећа не живи на Косову и Метохији.

Милану је пренео поруку да ће неколико грађана из Бачког Брестовца да му пошаљу пет женских јарића, а такође и да ће гледати да добије неколико грла стоке и од министарства пољопривреде.
Грађани су се жалили да немају фудбалска игралишта за децу, дом кулктуре...  

Разговор грађана с КиМ са председником Вучићев преко отворене линије прате сви министри Владе Србије, те тако и реагују, а Вучић повремено, током разговора, каже: "Ево, добио сам поруку из владе...", преносећи људима који од њихових проблема је већ решен, а за који ће се тражити решење. 

Председник је рекао да је од министра Бранислава Недимовића добио информацију да ће средства за пољопривреду за КиМ бити утростручена. 

Вучић о Брезовици: Борићемо се, обећавам... 

Вучић је поручио да ће се држава борити за ски-центар Брезовицу и да је потпуно неприхватљива аргументација Приштине да то сада припада тзв. држави Косово.

На питање Драгана Речића из Штрпца у вези са проблем о власничким односима када је реч о ски-центру Брезовица и како би ски-центар могао да добије валидну регистрацију и у њему се покренуо инвестициони циклус, Вучић је рекао да је неприхватљив став Приштине да имовина Србије припада тзв. држави Косово.

Он је подсетио да је "Трепча" била највећи проблем на северу, а да је Приштина донела посебан закон да би је одузела, не питајући нас ништа.

"Све време су у Бриселу избегавали да се говори о имовини, а ми смо све време тражили и желели да се разговара о имовини. Они сматрају оно што ми никада нећемо да прихватимо, да отцепљенем, како кажу, Косова од Југославије, све што је била државна и дурштвена имовина, припада ономе што они називају држава Косово. То је за нас апсолутно неприхватљиво", рекао је председник и додао да то говори и пред бројним албанским медијима. 

Додаје да није био нарочито фасцинирам њиховом аргументацијом, те да је кључни аргумент да видимо ко је улагао новац, коме то припада, ко је управљао, располагао и ко је тај чија је државина.

"Не можете да упаднете и отмете нешто и кажете - то је наше, јер смо направили такву политичку одлуку", подвукао је Вучић.

Како је рекао, плаши се да ће, све док не будемо расправљали о имовини и не будемо радили на трајном решењу косовско-метохијског проблема, бити такве врсте правне несигурности.

"Јер они никада неће рећи - 'људи изволите, радите, инвестирајте', иако у Скијалиштима Србије сматрају да би највише могли да зараде управо кроз снажан инвестициони циклус на Брезовици", подвукао је председниик Србије.

На констатацију Речића да је превазилажење проблема у интересу и самих Албанаца и Косова, који ће добити здравог инвеститора, јер су власници ски центра Скијалишта Србије, и ту нема ништа спорно, Вучић се надовезао речима да то није спорно за нас, али да ће друга страна да каже да су од 2008. године независна држава и да то данас припада њима иако, истиче, то нема везе са озбиљном, а још мање са правном аргументацијом, већ је реч о правном насиљу.

"У сваком случају, ми ћемо да се боримо, ма колико да смо у тешкој ситуацији, успевали смо да сачувамо и ваше право на рад и да издржавате породице. Не могу да вам обећам ништа по том питању, осим да ћемо да се боримо, све другошто бих вам обећао не би било фер од мене", рекао је Вучић.

"Мислим да ћемо и из те борбе извући позитиван резултат", надовезао се на крају на речи председника Драган Речић из Штрпца. 

Помоћ школама и пољопривредницима Ораховца 

Вучић је рекао да ће министар просвете Младен Шарчевић, или неко други у његово име, доћи  од 26. јануара у Ораховац и покушати да са професорима и директорима нађе решење за средње школе које имају проблем да оснују одељења, будући да имају мали број ученика. 

Професорка једне од школа из Ораховца изнела је председнику Вучићу да је у гимназији, да би се основало одељење, потребно да се упише 15 ђака, а то је како каже, превише за тај град, где у неким општинама неретко само један, два или три ђака завршавају основну школу.

Она је рекла да је проблем у Ораховцу и то што се школа не обнавља 20 година, то што превоз из Ораховца у Косовску Митровицу иде само три пута недељно, продаја српских кућа, пасоши са којима не може нигде да се путује, осим ако се не оде у Приштину по визу...

Још један грађанин Ораховца пожалио се да у тамошњем привременом органу постоје људи који су две године у пензији, а већ две године примају и пензију и плату, на шта је Вучић рекао да је истина да је Србија често плаћала функционере тамо где нису потребни, а да се мало давало "сиротињи која се бори да опстане".

Ораховчанин, који је иначе инжењер пољопривреде, тражио је помоћ и за две пољопривредне задруге које постоје у Ораховцу, на шта му је председник Вучић рекао да није проблем наћи финансијску помоћ али да је потребно изнети јасан бизнис план у којем ће се видети да је посао одржив.

Председнику Вучићу је исти становник Ораховца рекао и да се град из којег долази сусреће са велики исељавањем становништа.

Посао, стан, образовање...

Гојковић Милан из Гојбуље замолио је председника, у циљу задржавања младих, да се они запосле на радна места која постају слободна одласком у пензију старијих, а ради се пре свега о радним местима у електропривреди.

Вучић је рекао да ће држава анализирањем података о људима који се воде да живе на Косову, а налазе се у централној Србији, отворити значајно већи простор за запошљавање, али, како подвлачи, водећи рачуна да се не направи нека грешка.

Професор историје из Штрпца Чедомир Николић упитао је каква је будућност нашег образовања на КиМ и да ли ће се радити по наставном плану и програму Републике Србије.

Вучић је одговорио да се држава за то и борила, и да је и кроз ЗСО предвиђен надзор да се ради на програму и плановима. "Мислим да неће бити угрожени у будућности", казао је Вучић.

Момирка Портић из Гораждевца, наставница у Основној школи "Јанко Јовичевић" указала је да школа ове године, 14. марта, слави 120 година постојања и да има дотрајалу фасаду.

Председник је рекао да је у обради захтев за обнову фасаде и да ће она бити завршена до прославе јубилеја.

Живко Ђорђевић из Старог Гацка, који је дошао са ћерком Анђелијом, која, како је рекао воли председника, замолио је да се за његово село, где већина, као и он, не ради већ живи од социјалне помоћи, омогући да се запосле.

"Ви наставите са децом. Албанци нису дали ни споменик да се подигне за погинуле жетеоце. Да не обећам ништа, али нешто ћемо сигурно урадити. Вама хвала што сте тако ведри и размишљате о будућности", рекао је Вучић.

Један грађанин из Метохије рекао да би стамбене јединице које се граде требало дати онима који живе дуже од 10 година на Косову, те предложио и формирање националног већа грађана Метохије, како би се сачували српски топоними и светиње у Метохији.

Вучић је одговорио да се станови нигде у Србији не дају бесплатно, а да је на Косову подељено око 400.

Рекао је да је за очување српских светиња држава издвајала и издваја новац, те с тим у вези рекао да ће ове и следеће године значајна средиштва издвојити за Пећку патријаршију.

Међу присутнима било је и многих оних који су имали личне проблеме које су изнели председнику, као Жарко Дијановић из косовске Витине, који је био радник суда, а искључен је из програма пензионисања.

Нишлијка удата у Лапље село Милица Костић, мајка четворо деце, пожалила се како она и њена породица већ пет година живе као подстанари и замолила за решење стамбеног питања.

Један пољопривредник из Клокота замолио је да им дође један стручни тим, који би помогао код откупа пољопривредних производа, односно како би им олакшали продају онога што произведу. 

"Ако можемо да помогнемо, заиста ћемо то да учинимо", рекао је Вучић.

Мештанка Гораждевца Оливера Здравковић рекла је Вучићу како косовска полиција не признаје возачке дозволе које су им издате у Крагујевцу, и тражила од њега помоћ по том питању.

Како је рекла, иако имају важеће дозволе, када их заустави косовска полиција " не рачунају их", а казне су од 250 до 500 евра или одузимање возачке дозволе.

Председник Вучић је рекао да је о том проблему говорено кроз технички дијалог и кроз политички дијалог, али да он нема начина да некога натера на то и да би се морало молити представнике европских институција "да их натерају да поштују оно што смо се договорили".

Грађани су износили проблеме, за понеки је "отвореном линијом" с министрима у Београду стигао глас да је решен, председника су звали да посети и Ранилуг, и друга места...

  

Коментара: 0


#   полиција   Александар Вучић   Косово и Метохија   социјално угрожени   Приштина   грађани   аутобуска станица   радна места   Самохрана мајка   Министарство здравља   председник Србије   Дејан Станковић   Марко Ђурић   Канцеларија за Косово и Метохију   средње школе   возачке дозволе   Младен Шарчевић   Стручни тим   пољопривредник   Лапље Село
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима