Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након више трагичних удеса, грађани Топлице петицијом против "пута смрти"

rssBookmark and Share

Куршумлија 05.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

После стравичног судара камиона и аутобуса у коме је петоро људи погинуло, сви смо сазнали колико је небезбедно путовати саобраћајницом од Прокупље до Куршмлије. Али, они који тамо живе тај ризик носе свакодневно и зато су решили да петицијом покушају да нешто промене. Затражили су састанак са надлежном министарком Зораном Михајловић и хитну реконструкцију дела пута кроз ову општину.

Фото: РТС
Фото: РТС

Петицију су осим грађана, потписали и привредници, као и представници опозиционих странака, који истичу да је ово тренутно најважније питање и да нема никакве везе са политиком.

Спомен обележја погинулим учесницима у саобраћају, остаци делова аутомобила, изгорелих камиона. То су само су неки од бројних подсетника трагичних несрећа, које се из године у годину дешавају на овој прометној саобраћајници који спаја централну Србију са Косовом и Метохијом.

"Много се гине, брза вожња, алкохол и све је то.  Путеви су очајни, то је толико уско, да кад се сретне шлепер или два аутобуса, можда има седам, осам сантима од ретровизора", кажу возачи.

Најопаснији део магистралног пута Ниш-Приштина протеже се од Барлова до Куршумлије, са дотрајалим коловозом, опасним кривинама и нагибима.  

Управо на том мосту, који је прилично оронуо и где недостаје пола ограде, пре пет дана десио се стравични судар аутобуса и камиона, у коме је пет особа изгубило живот, а још петоро тешко повређено.

"То је страховито, јаук, жена кука, притисло је, ноге ухватило, не може. Ту је возач и један и други су мртви били, камион се запалио, аутобус изгорео", каже Момчило Милосављевић из Барлова.

Пре две и по године слетео је аутомобил из правца Прокупља, изгубио је контролу над воланом, ко је био возач, да ли жена или човек, у том моменту нисам могла ни да видим, мој син их је извлачио", каже Слађана Милосављевић из Барлова.

Зато су грађани Куршумлије решили да сами несто предузму, и покушају да зауставе црни биланс саобраћајних несрећа. Потписали су петицију и затражили састанак са министарком саобраћаја и хитну реконструкцију овог како га мештани називају "пута смрти".

"Тог дана је било само десетак путника у том аутобусу, а деси се да, када је радни дан и када је школски дан, када деца путују, да људи немају где да седну, да стоје до Прокупља и до Ниша", каже Славко Илић, одборник у СО Куршумлија.

Рехабилитацију пута ка Куршумлији, али и осталих најважнијих путних праваца у Топлици, у предузећу "Путеви Србије" најављују од 2014. године. Али, од тада је мало тога урађено, због чега су, уз неприлагођену вожњу, и све чешће саобраћајне несреће и све више настрадалих.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Путеви Србије   саобраћајна незгода   Барлово   безбедност   петиција   Рударе   Слађана Милосављевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима