Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НАЛЕД: Исплаћено 570.000 евра за лажне уједе паса! Највише исплатили челници Ниша!

rssBookmark and Share

Ниш 13.11.2015. Курир

Највише исплатили челници Ниша, у просеку 101.000 динара, док су честе одштете забележене у Ваљеву (71.000) и Шапцу (70.000)

НАЛЕД: Исплаћено 570.000 евра за лажне уједе паса! Највише исплатили челници Ниша!

За уједе паса луталица само у прошлој години из буџета осам градова и општина исплаћено је више од 68 милиона динара одштете или 567.000 евра!

Ову информацију јуче је саопштила Национална алијанса за локални и економски развој (НАЛЕД), а нарочито забрињава што је, напомињу у НАЛЕД, већином реч о преварантима који пријављују лажне уједе да би добили новац.

Сомбор је тако само у току прошле године примирио 293 пријаве за накнаду штете, Ниш 273, а највеће просечне одштете у износу од 101.435 динара исплатио је управо Ниш, 71.365 динара Ваљево и 70.980 динара Шабац.

- Потребно је формирати регистар одштетних захтева из којег би се јасно видело ко покушава да на нелегалан начин дође до зараде. Укрштањем података из пријава прикупљених у свим локалним самоуправама и судовима у Србији могли бисмо да видимо кога то пси редовно уједају - рекао је градоначелник Новог Сада и члан Управног одбора НАЛЕД Милош Вучевић.

Како каже, судови у већини случајева дају пуну веру исказу тужиоца, што по правилу доводи до усвајања тужбених захтева без озбиљније анализе доказа. Вучевић упозорава и да поједини градови издвајају до 230.000 евра годишње за накнаду штете од уједа паса луталица, што су огромни издаци који би могли да буду усмерени у унапређење квалитета живота на локалу или бољу заштиту животиња. Представници локалних самоуправа наводе да је присутан и проблем несавесног рада лекара, који често пристају да у налазу напишу да је повреда настала уједом пса иако се на основу прегледа не може поуздано утврдити шта је узрок трауме. Познато је да су неки грађани ишли дотле да су чак кували лобање паса и њима себи наносили повреде. Такви случајеви су још 2012. били пријављени у Лозници.

Коментара: 0


#   Ниш   НАЛЕД   грађани   пси   град   Шабац   Нови Сад   ујед   локална самоуправа   Сомбор       Милош Вучевић
@NALED_SERBIA @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима