Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фондови ЕУ кључни за финансирање пројеката у локалним самоуправама, животна средина, дигитализација, смарт систем...

rssBookmark and Share

Ниш 23.12.2022. Јужна Србија Инфо

Градоначелница је била кључни учесник панела о јачању капацитета за имплементацију политика и фондова ЕУ на локалном нивоу, заједно са Тањом Мишчевић, министарком за европске интеграције.

Заштита животне средине, дигитализација и смарт систем, енергетска транзиција, повећање конкурентности, промоција потенцијала, ревитализација постојећих објеката и изградња комуналне и путне инфраструктуре су највећи изазови области у општинама и градовима у Србији, а фондови ЕУ су кључни за финансирање пројеката за развој ових области, рекла је данас градоначелница Ниша Драгана Сотировски и председавајућа Клубом градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) Националне алијансе за локални економски развој, на Конференцији „Један регион, једно тржиште – корак ка заједничком тржишту ЕУ“ у Новом Саду.

„О значају европских фондова за трећи по величини град у Србији најбоље показује податак да смо у последњих неколико година добили 12 милиона евра бесповратних средстава. Ако имамо у виду да је наша пројекција за буџет за 2023. годину 13,5 милијарди динара, што је знатно мање у односу на буџет Београда или Новог Сада, тих 12 милиона евра из европских фондова је граду добродошло за све што смо тим средствима урадили.

Она је истакла да је изградња фабрике отпадних вода најважнији пројекат вредан 85 милиона евра.

„Опремамо индустријску зону Север 1 и 2 европским новцем, урадили смо пројекат Експоцентра, завршили стрељану. Када томе додамо и чињеницу да је 175 милиона евра са државом стигло из ЕУ у Ниш за улагање у нови Клинички центар, индустријску зону, измештање пруге, као и изградњу брзе пруге заједно са државом, Научно-технолошки парк онда се види колики је значај тих средстава за нас. Финансирање је јако важно и можда треба размислити о формирању фонда за ЕУ пројекте за регионе на југу и југоистоку централне Србије, по угледу на Војводину“, рекла је градоначелница и председавајућа Клубом градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ Клуб) Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).


#   Ниш   ЕУ   Драгана Сотировски   НАЛЕД   Нови Сад   Повољно пословно окружење
#GradonacelnicaN @NALED_SERBIA @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима