Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fondovi EU ključni za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama, životna sredina, digitalizacija, smart sistem...

rssBookmark and Share

Niš 23.12.2022. Južna Srbija Info

Gradonačelnica je bila ključni učesnik panela o jačanju kapaciteta za implementaciju politika i fondova EU na lokalnom nivou, zajedno sa Tanjom Miščević, ministarkom za evropske integracije.

Zaštita životne sredine, digitalizacija i smart sistem, energetska tranzicija, povećanje konkurentnosti, promocija potencijala, revitalizacija postojećih objekata i izgradnja komunalne i putne infrastrukture su najveći izazovi oblasti u opštinama i gradovima u Srbiji, a fondovi EU su ključni za finansiranje projekata za razvoj ovih oblasti, rekla je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsedavajuća Klubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, na Konferenciji „Jedan region, jedno tržište – korak ka zajedničkom tržištu EU“ u Novom Sadu.

„O značaju evropskih fondova za treći po veličini grad u Srbiji najbolje pokazuje podatak da smo u poslednjih nekoliko godina dobili 12 miliona evra bespovratnih sredstava. Ako imamo u vidu da je naša projekcija za budžet za 2023. godinu 13,5 milijardi dinara, što je znatno manje u odnosu na budžet Beograda ili Novog Sada, tih 12 miliona evra iz evropskih fondova je gradu dobrodošlo za sve što smo tim sredstvima uradili.

Ona je istakla da je izgradnja fabrike otpadnih voda najvažniji projekat vredan 85 miliona evra.

„Opremamo industrijsku zonu Sever 1 i 2 evropskim novcem, uradili smo projekat Ekspocentra, završili streljanu. Kada tome dodamo i činjenicu da je 175 miliona evra sa državom stiglo iz EU u Niš za ulaganje u novi Klinički centar, industrijsku zonu, izmeštanje pruge, kao i izgradnju brze pruge zajedno sa državom, Naučno-tehnološki park onda se vidi koliki je značaj tih sredstava za nas. Finansiranje je jako važno i možda treba razmisliti o formiranju fonda za EU projekte za regione na jugu i jugoistoku centralne Srbije, po ugledu na Vojvodinu“, rekla je gradonačelnica i predsedavajuća Klubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub) Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Komentara: 0


#   Niš   EU   Dragana Sotirovski   NALED   Novi Sad   Povoljno poslovno okruženje
#GradonacelnicaN @NALED_SERBIA @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima