Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Невероватно: И поред убистава и криминала Ниш најсигурније место за живот

rssBookmark and Share

Ниш 28.12.2014. Јужна Србија Инфо/Телеграф

Иако неколико последњих инцидената у Нишу, (напади ножем на Булевару Зорана Дјиндјића и Душановој улици) стварају слику о лошем стању безбедности у граду, статистика о кретању криминалистета МУП –а Србије показују да је Ниш најсигурније место за живот у Србији.

Фото: Профимедиа
Фото: Профимедиа

Упоредна анализа броја извршених и расветљених кривичних дела за градове Београд, Крагујевац, Ниш и Нови Сад показују позитиван тренд у погледу свих показатеља криминалитета. Такође, да је Нишу кренуло набоље доказује и мањи број најтежих кривичних дела и виши проценат њиховог расветљавања током ове у поредјењу са прошлом годином.

Београд предњачи по броју кривичних дела свих структура, што је и разумљиво узимајући у обзир број становника. Међутим, оно што је изненадјујуће је да је у Новом Саду, који је и по територији и броју становника врло близу Нишу, регистровано двоструко па и троструко више појединих кривичних дела.

За првих једанаест месеци ове године на подручју ПУ Београд догодило се 21 убиство, од којих су тринаест тешка. У Новом Саду осам, од којих пет тешких, у Нишу четири обична и три тешка убиства а у Крагујевцу једно тешко а једно обично.

У истом периоду у главном граду било је 36 покушаја најтежег кривичног дела, у Новом Саду 22, у Нишу десет а у Крагујевцу седам. На подручју Београда кривично дело наношења тешке телесне повреде регистровано је 180 пута, у Новом Саду 112, у Крагујевцу 70 док је у Нишу било само 38 оваквих кривичних дела.

Београд са 137 и Нови Сад са 125 предњаче и када су у питању лакше телесне повреде. У Нишу је забележено 78 а у Крагујевцу 34 оваквих кривичних дела.

Српска престоница са осам случајева, држи неславни рекорд и по броју силовања. Следи Нови Сад где је регистровано шест оваквих кривичних дела, Ниш са четири и Крагујевац где се догодило једно силовање.

На подручју Београда регисторвано је 5683 обичних и 7.729 тешких крадја, у Новом Саду 3.353 односно 3.089. У Нишу скоро три пута мање, 1.337 обичних и 1.219 тешких, а у Крагујевцу 384 односно 484. Београд је у врху криминалне статистике и по броју разбојничких крађа (42) и разбојништава (1387). У Новом Саду у истом периоду било је 14 разбојничких крађа и 444 разбојништва.

Ниш је са осам разбојничких крадја и само 86 разбојништава далеко испод новосадског криминалног биланса. У Крагујевцу се догодило 116 разбојништава и пет разбојничких крађа. Возила се највише граду у Београду (1088) а најмање у Новом Саду (36). У Нишу је за првих једанаест месеци украдено 65 аутомобила а у Крагујевцу 42.

Београдска полиција имаја је 38 случајева изнуде и четири отмице. У Нишу је било 26 изнуда и једна отмица, у Крагујевцу једна изнуда и једна отмица а у Новом Саду осам изнуда. Највише случајева породичног насиља забележено је у Београду (347) и Новом Саду (316). У Нишу је било 287 оваквих кривичних дела а у Крагујевцу 133.

Највише дроге и оружја има на улицама престонице. Тамо је регистровано 375 случајева диловања и 241 неовлашћеног држања оружја. У Новом Саду је било 114 случајева трговине наркотицима и 90 нелегалног поседовања оружја, у Нишу 59 односно 69, а у Крагујевцу 34 диловања и 49 незаконитог наоружавања.

Међу најтежим кривичним делима је и трговина људима која је у Београду откривена пет пута, од чега су у четири случаја били у питању малолетници, у Новом Саду су такодје откривена четири оваква кривична дела а у Нишу и Крагујевцу по једно.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   полиција   Крагујевац   дрога   пљачка   живот   безбедност   силовање   Нови Сад   сигурност   ПУ Београд   трговина људима   кривично дело
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима