Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neverovatno: I pored ubistava i kriminala Niš najsigurnije mesto za život

rssBookmark and Share

Niš 28.12.2014. Južna Srbija Info/Telegraf

Iako nekoliko poslednjih incidenata u Nišu, (napadi nožem na Bulevaru Zorana Djindjića i Dušanovoj ulici) stvaraju sliku o lošem stanju bezbednosti u gradu, statistika o kretanju kriminalisteta MUP –a Srbije pokazuju da je Niš najsigurnije mesto za život u Srbiji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uporedna analiza broja izvršenih i rasvetljenih krivičnih dela za gradove Beograd, Kragujevac, Niš i Novi Sad pokazuju pozitivan trend u pogledu svih pokazatelja kriminaliteta. Takođe, da je Nišu krenulo nabolje dokazuje i manji broj najtežih krivičnih dela i viši procenat njihovog rasvetljavanja tokom ove u poredjenju sa prošlom godinom.

Beograd prednjači po broju krivičnih dela svih struktura, što je i razumljivo uzimajući u obzir broj stanovnika. Međutim, ono što je iznenadjujuće je da je u Novom Sadu, koji je i po teritoriji i broju stanovnika vrlo blizu Nišu, registrovano dvostruko pa i trostruko više pojedinih krivičnih dela.

Za prvih jedanaest meseci ove godine na području PU Beograd dogodilo se 21 ubistvo, od kojih su trinaest teška. U Novom Sadu osam, od kojih pet teških, u Nišu četiri obična i tri teška ubistva a u Kragujevcu jedno teško a jedno obično.

U istom periodu u glavnom gradu bilo je 36 pokušaja najtežeg krivičnog dela, u Novom Sadu 22, u Nišu deset a u Kragujevcu sedam. Na području Beograda krivično delo nanošenja teške telesne povrede registrovano je 180 puta, u Novom Sadu 112, u Kragujevcu 70 dok je u Nišu bilo samo 38 ovakvih krivičnih dela.

Beograd sa 137 i Novi Sad sa 125 prednjače i kada su u pitanju lakše telesne povrede. U Nišu je zabeleženo 78 a u Kragujevcu 34 ovakvih krivičnih dela.

Srpska prestonica sa osam slučajeva, drži neslavni rekord i po broju silovanja. Sledi Novi Sad gde je registrovano šest ovakvih krivičnih dela, Niš sa četiri i Kragujevac gde se dogodilo jedno silovanje.

Na području Beograda registorvano je 5683 običnih i 7.729 teških kradja, u Novom Sadu 3.353 odnosno 3.089. U Nišu skoro tri puta manje, 1.337 običnih i 1.219 teških, a u Kragujevcu 384 odnosno 484. Beograd je u vrhu kriminalne statistike i po broju razbojničkih krađa (42) i razbojništava (1387). U Novom Sadu u istom periodu bilo je 14 razbojničkih krađa i 444 razbojništva.

Niš je sa osam razbojničkih kradja i samo 86 razbojništava daleko ispod novosadskog kriminalnog bilansa. U Kragujevcu se dogodilo 116 razbojništava i pet razbojničkih krađa. Vozila se najviše gradu u Beogradu (1088) a najmanje u Novom Sadu (36). U Nišu je za prvih jedanaest meseci ukradeno 65 automobila a u Kragujevcu 42.

Beogradska policija imaja je 38 slučajeva iznude i četiri otmice. U Nišu je bilo 26 iznuda i jedna otmica, u Kragujevcu jedna iznuda i jedna otmica a u Novom Sadu osam iznuda. Najviše slučajeva porodičnog nasilja zabeleženo je u Beogradu (347) i Novom Sadu (316). U Nišu je bilo 287 ovakvih krivičnih dela a u Kragujevcu 133.

Najviše droge i oružja ima na ulicama prestonice. Tamo je registrovano 375 slučajeva dilovanja i 241 neovlašćenog držanja oružja. U Novom Sadu je bilo 114 slučajeva trgovine narkoticima i 90 nelegalnog posedovanja oružja, u Nišu 59 odnosno 69, a u Kragujevcu 34 dilovanja i 49 nezakonitog naoružavanja.

Među najtežim krivičnim delima je i trgovina ljudima koja je u Beogradu otkrivena pet puta, od čega su u četiri slučaja bili u pitanju maloletnici, u Novom Sadu su takodje otkrivena četiri ovakva krivična dela a u Nišu i Kragujevcu po jedno.

 

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   policija   Kragujevac   droga   pljačka   život   bezbednost   silovanje   Novi Sad   sigurnost   PU Beograd   trgovina ljudima   krivično delo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima