Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Држава градила нелегалне објекте

rssBookmark and Share

Ниш 13.03.2016.

У Нишу постоји готово 50.000 нелегалних објеката, а велики је број оних у чијој је изградњи учествовала и држава.

ТЦ Калча никад није добио употребну дозволу, Фото: Јужна Србија
ТЦ Калча никад није добио употребну дозволу, Фото: Јужна Србија

У Србији је близу милион и по нелегално изграђених објеката. У Нишу је тај број готово 50 хиљада. Осим објеката које су нелегално изградили грађани, велики је број и оних у чијој је изградњи учествовала држава и локална самоуправа.

Понос нишке власти из деведесетих година прошлог вијека, тржни центар који никада није добио употребну дозволу, више од 20 година налази се у центру града. Тај објекат је само један од неколико десетина хиљада без неопходних дозвола.

''Ми имамо објекте здравствених установа, које су добиле решења надлежног Министарства за здравство да могу да обављају делатност у смислу испуњавања неких санитарно-хигијенских услова, али такав објекат нема употребну дозволу што је супротно закону и све то ради и све је то довело до једног општег хаоса“, рекао је Родољуб Михајловић, начелник Управе за планирање и изградњу.

У таквом хаосу у Нишу је око 35 хиљада нелегално изграђених објеката. Само оних који су у неколико покушаја легализације започели процес добијања дозволе је око 50 хиљада.

„Ми немамо данас ниједну кривичну пријаву односно ниједан кривични поступак да се води против инвеститора који су само на потезу од Ниша до Нишке Бање изградили преко стотину хиљада квадратних метара пословних простора“, каже Љубивоје Славковић, заменик градоначелника Ниша.

Милионски губици

И због тога, каже, Ниш има милионске губитке - готово 150 милиона еура.

„По некој рачуници коју сам радио само у последњих пет година Ниш је изгубио један и по буџет због тога што је дозвољен такав обим нелегалне градње“, рекао је Славковић.
 
„На градском стадиону се сваког викенда окупи неколико хиљада навијача. Уживајући у чарима фудбала мало ко размишља о томе да стадион нема употребну дозволу, и да, самим тим, нема потврде сигурности. За овакво стање градске власти криве инспекцију. Инспекција кривицу одбија“, јавља репортер Ал Јазеере Зоран Косановић.

„Ту су и други органи који поступају по нашим пријавама, ту је и тужилаштво и суд, не нападам их него хоћу да кажем да је блажи однос према тим инвеститорима, иако је по важећем закону о кривичном поступку предвиђено да је то кривично дело. Ми немамо још ниједан пример да је неко за то кривично дело одговарао“, казао је Срђан Лакетић, замјеник начелника за инспекцијске послове.

А такав начин рјешавања проблема у нелегалној градњи није одлика само приватних инвеститора. Градске власти кажу да су нелегално сви градили.

„Не постоји субјект у овој земљи који није градио без дозволе, значи просто је тако“, рекао је Родољуб Михајловић.

А нелегално ће моћи убрзо постати легално. Најновији закон предвиђа до сада најниже таксе за легализацију, а држава очекује да ће процес бити завршен до краја године.

 

ИзворAl Jazeera

Коментара: 0


#   Ниш   здравство   тржни центар   Љубивоје Славковић   Градња без дозволе   грађевинска дозвола   Родољуб Михајловић   локална самоуправа   легализација објеката   Јавни сектор   кривични поступак   кривично дело
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима