Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш на улицу шаље 450 паса из азила!?

rssBookmark and Share

Ниш 13.12.2014. Мондо, Животиње.рс

На адресу азила Саше Перића недавно стигло обавештење Града Ниша да се пси морају иселити са овог места у року од 15 дана. Тај Рок истиче 19. децембра, а шта ће бити са псима после тог датума нико не зна.

Ниш на улицу шаље 450 паса из азила!?

Да ли сте знали да у Нишу постоји азил за псе, који води Саша Пешић, и у коме живи 450 паса? Када погледате фотографије азила, тачније дворишта у коме животиње живе видећете "море" паса који живе срећно, играју се и који су ухрањени јер редовно добијају оброке, пише на порталу Животиње.рс.

На адресу тог азила 4. децембра је обавештење, тачније наредба града Ниша да се пси морају иселити са овог места у оку од 15 дана. Тај рок истиче 19. децембра, а шта ће бити са псима после тог датума нико не зна, јер град није понудио никакву алтернативу са смештај, само наредбу да напусте тренутну локацију...

Господин Саша Пешић, Удружење за заштиту животиња Ниш, Удружење "Псећа срећа", Удружење "Зоо планет" и Фондација за заштиту животиња у Србији "ФАПС" упутили су отворено писмо градоначелнику Ниша у којем објашњавају у каквој ситуацији се налазе пси из азила.

У писму кажу да се азил налази у објекту који је у власништву града Ниша, Управе за имовину и инспекцијске послове, у Нишкој тврђави и да су 4. децембра добили наредбу да псе из њега морају да иселе. Уколико не поступе по решењу, исељавање ће се одвијати принудним путем.

"Град Ниш и службе локалне самоуправе јесу одговорне за решавање проблема напуштених паса и мачака. Град Ниш је једини одговоран за стање у вези са напуштеним животињама на његовој територији. Животиње које се тренутно налазе у власништву и под патронатом Удружења за заштиту животиња Ниш примарно су напуштене животиње Града, а Удружење њиховим збрињавањем врши посао Града, без коришћења средстава Града и због тога га Град кажњава! Ову одлуку Града сматрамо скандалозном!"

Пси немају где
Иначе, Град Ниш нема прихватилиште које испуњава услове наложене Законом о добробити животиња и Правилником о раду прихватилиштима. Служба којој је поверено уклањање ових паса, ЈКП Медијана, нема ни адекватно возило које испуњава законске услове за транспорт животиња, кажу у писму градоначелнику.

"Решењем се такође занемарује чињеница да су сви пси, њих око 450, који се налазе под патронатом овог азила, тзв. напуштени пси, да је њих 450 склоњено са улица Града, чиповано и обележено, ветеринарски збринуто – вакцинисано и стерилисано. На овај начин, група волонтера је окончала даљу репродукцију ових јединки, збринула их и значајно смањила број паса на терену. Истичемо да је све ово урађено без коришћења буџетских средстава и да Град Ниш није учествовао у финансирању, за разлику од јавних служби које годинама користе огроман новац за решавање овог проблема и показале су се, благо и са огромном задршком речено, неефикасним!"

Од 450 паса, колико их живи у азилу, многи су по доласку у азил били болесни, злостављани, уплашени, гладни и изнемогли. Захваљујући Саши и његовом азилу, животиње су сада излечене, вакцинисане, чиповане, ухрањене и на сигурном, или се бар тако чинило до пре десетак дана. Пси нису урадили ништа лоше, а платиће најскупљу цену, каже се на веб сајту.

У писму градоначелнику подсећају да је Удружење за заштиту животиња Ниша неколико пута иницирало сарадњу Града са НВО сектором, у циљу изградње прихватилишта за псе које испуњава све законске услове, о чему постоји и документација, да је у два наврата Граду понуђена помоћ страних донатора и да је удружење користило искључиво средства која сама прибавља, за разлику од прихватилишта ЈКП Медијана које годинама бахато троши новац из буџета.

 

Коментара: 0


#   Ниш   азил   пси   Удружење за заштиту животиња   ЗОО Планет (орг)   животиње   Саша Пешић   фотографије   отворено писмо   Азил за псе
@zooplanetnis @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима