Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија брине о 800 напуштених паса

rssBookmark and Share

Ниш 20.06.2017. Noizz.rs

Саша Пешић из Ниша је херој свог града. Иако га појединци чудно гледају због одлуке коју је донео пре 10 година и која је резултирала личним азилом у којем има преко 800 паса, он свакодневно води рачуна о луталицама и напуштеним пријатељима човека, које нико не жели да удоми и да води рачуна о њима.

Нишлија брине о 800 напуштених паса

Саша је пре десетак година пронашао неколико напуштених штенаца на ђубришту и био је разочаран што је његов град на овако суров начин пуступио према животињама.

- Нашао сам четири штенета. Било ми их је жао и почео сам да их храним, иначе би их шинтери убили. Нисам био свестан у шта улазим и онда сам кроз неко време дошао до 40 паса. Кад су одрасли, почели су да лају и људи из стамбених зграда и околине мог дома су се жалили и пријављивали ме полицији, па сам одлучио да се преселим. Нашао сам на периферији у Коњичком клубу плац и власник који је љубитељ паса ми је дозволио да користим простор. У међувремену, а прошло је седам-осам година, добио сам их преко 400 - објаснио је Саша за Noizz.rs.

У међувремену број паса се повећао, па их данас има око 800. Армија симпатичних њушкица се радује њиховом спаситељу који им обезбеђује храну и склониште. За оволики број паса потребан је велики новац. Како нам је објаснио Саша, на месечном нивоу је потребно преко 300 евра и тренутно се бори да дође до тог новца.

Саши у чувању паса помаже 10 волонтера који понекад морају и да мире псе кад се посвађају међусобно, како нам је рекао Нишлија - то се ретко догађа, али је нормално. "То су све људи који су велики љубитељи паса".

С обзиром да је тренутни Сашин животни позив необичан за грађане наше земље, Нишлија је објаснио да људи различито реагују на његов избор. "Ово је Србија. Они који воле псе, одушеве се, а има и оних који мисле да сам луд".

Како нам је испричао Нишлија највећи проблем са псима луталицама је у томе што држава врло свесно не ради ништа на томе.

- Држава зна како то да реши, али неће. Постоји новац који је издвојен за њих, али се тај новац краде на вишим нивоима. Док они узимају за себе, пси умиру. То је права истина. Људи не знају да су направили логоре у којима остављају псе да умру од глади и да се међусобно поубијају. То је далеко од очију јавности и људи не знају где су ти пси и шта им се догађа. Кад би се новац користио на прави начин, овај проблем би био решен. Има довољно новца, али и исто толико крађе - рекао је.

Велики број наших грађана има страх од паса луталица и углавном се плаше да ће их напасти или ујести. Саша тврди да пси углавном нападају јер су малтретирани или уплашени.

- Никад ме није ујео пас. Покушали су неки на улици који су били уплашени. Људи живе у заблуди да ће их пси напасти. Ако их лепо третирате, он неће вас напасти. Они то раде само из самоодбране. Не значи да ако се неко плаши паса да их сад треба све поубијати. Ко се боји, нека их заобиђе. Не морају пси да пате због нечијег страха - закључио је Пешић.

Познате личности као што су Раде Шербеџија, певачица Марија Марић (Мари Мари) и ММА борац Душан Џакић снимили су спот за песму "Волим те шапице" како би помогли и пружили подршку Саши Пешићу у Нишу.

Иначе, Ниш нема азил за псе, а градска власт не успева трајно да реши питање луталица. Саша се годинама бори да их заштити и сви они који желе да помогну могу да му се обрате путем имејла sasha.peshic.shelter@gmail.com, или да га контактирају на Facebook страни.

Коментара: 0


#   Ниш   азил   пси   Саша Пешић   градска власт   пси луталице   Азил за псе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима