Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки гимназијалац Димитрије Голубовић освојио златну медаљу на Међународној филозофској олимпијади у Грчкој

rssBookmark and Share

Ниш 15.05.2023. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Седамнаестогодишњи Димитрије Голубовић ученик трећег разреда Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу, освојио је златну медаљу на Међународној филозофској олимпијади одржаној минулог викенда у Грчкој, у конкуренцији од 103 такмичара из 49 земаља.

Фото: Фејсбук - приватна архива
Фото: Фејсбук - приватна архива

Димитрије је изборио учешће на филозфоској олимпијади победио на државном тачмичењу организованом крајем марта у Пожаревцу.

Задатак у Грчкој био је писање есеја на енглеском језику, а оцењивало се филозофско разумевање теме, али и релевантност, моћ аргументације, кохерентност и оригиналност.

„Писао сам есеј о Хјумовом цитату који говори о субјективности морала. Имао сам трему, али је нестала када сам написао прву страну“, рекао је Димитрије и додао да му је изузетно драго што је освојио златну медаљ на коју на филозофској олимпијади.

Успех младог Нишлије је утолико већи уколико се узме у обзир да је он у гимназији у одељењу за ученике посебно надарене за информатику и да у досадашњем школовању није имао часове филозофије.

„Филозофију волим од малена и учим је код куће пошто је моја мајка Бојана професор филозофије.Волим и књижевност, али ипак сам се определио за ИТ одељење у средњој школи, а не смер друштвеног усмерења, јер ми је занимљиво програмирање. У седмом разреду имао сам одличног наставника информатике, његови часови увек су ми били занимљиви јер смо решавали различите проблем и тада сам схватио да волим и програмирање. На крају школовања имаћу знање из информатике које ћу моћи и даље да користим, али намеравам да студирам филозофију, јер је она ипак моја највећа љубав. Мислим да је најзачајнија, да је основа свих наука“, казао је Голубовић.

Према његовим речима, филозофија је у његовом животу стално присутна. Свакога дана понешто прочита и научи, гледа предавања на интернету и пише есеје. „Битно ми је да стално будем концентрисан, да размишљам о некој теми и кад шетам и кад радим неке лакше задатке. Много ми значи помоћ мајке у припремама за такмичења. Она има искуства у томе јер је спремала друге ученике за такмичења, а један њен ученик је 2017. године освојио злато на Међународној олимпијади“, објаснио је Голубовић. На такмичењима се пишу есеји на енглеском језику, додао је он, тако да се за такмичења припрема првенствено читајући, пишућу есеје и анализама шта у њима треба да поправи, структуру или филозофску потпору.

„У мом смеру у школи је акценат стављен на програмирање, математику и физику, а то су предмети који по мишљењу многих немју никакву везу са филозофијом. Међутим, мени филозиофија много помаже јер сам захваљујући познавању филозофије развио свој приступ у решавању задатака из програмирања, математике и физике. Научио сам да све најпре добро организујем, па да онда гледам детаље“, истакао је Голубовић.

Он је казао да су му омиљени филозофи Кант и Витгенштајна, али првенствено Кант и његово учење.

„Много филозофских школа може да се његовим учењем побије и да се сложи. Све има смисла након Канта и у многим расправама, што ми се посебно допада, он може да дође као последња реч“, објаснио је млади Нишлија који намерава да се по завршетку студија посвети и писању прозних дела на занимљив начин.

Извор: Нишке вести


#   Ниш   Грчка   такмичење   златне медаље   Гимназија Бора Станковић   Димитрије Голубовић   филозофија   Филозофска олипијада
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима