Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Нишки машинци" најбољи на овогодишњем такмичењу „Нишки победници“

rssBookmark and Share

Ниш 22.04.2017. Јужна Србија Инфо

Такмичење „Niš winners – change the Future“, одржано је у петак 21.априла на Машинском факултету у Нишу.
У велико финале ушло је 5 екипа са Машинског, Филозофског и Економског факултета.

"Нишки машинци" најбољи на овогодишњем такмичењу „Нишки победници“

Поред нишлија, на такмичењу су се такмичили и чланови Дивац омладинског фонда из Куршумлије. 

Овогодишњи задатак који је студентима задала ГО Медијана, гласи: Као се решити отпада са територије Градске општине Медијана? Студентима је задатак задат у среду, и имали су три дана да раде на тражењу идејних решења. У петак су након свечаног отварања представили своја решења стручном жирију који су чинили професори, представници компанија, канцеларије за младе и ГО Медијана.

„Млади људи су увек били покретачи великих идеја. Данас видимо колико су млади људи упорни и вољни да промене нешто. ГО Медијана ће увек подржавати квалитетне омладинске идеје. Позивамо организаторе да нам доставе све презентације и да направе пројекат, а ми ћемо то радо подржати, као и до сада“ – изјавио је Владимир Ђорђевић, већник у ГО Медијана.

Такмичење је у име деканата Машинског факултета свечано отворио проф.др Пеђа Милосављевић, а присутнима се обратио и Стеван Живковић, шеф канцеларије за младе.
„Желим да пожелим пуно среће свим такмичарима. Данас је велики дан за све Вас. Учите и будите упорни, то је оно што је најбитније за Вас. Ми, као канцеларија за младе увек ћемо подржавати младе људе, ево већ сада је расписан конкурс за финансирање омладинских пројеката“ – изјавио је Стеван Живковић, шеф канцеларије за младе Ниш.

Друго место припало је тиму ИНСОМНИА са Економског факултета. Њихово идејно решење јесу интерактивне канте за отпушке од цигарета. Тим су чинили Анђела Јовановић и Немања Веселиновић.

„Ово такмичење за мене представља велико искуство, прилику за дружење, упознавање нових људи и рад на мало другачијем задатку, с обзиром да углавном радимо строго економске случајеве. Битна је и пракса коју постижемо на овом такмичењу. Ми смо имали 9 решења, једно од њих је набавка канти за отпушке од цигарета. То је оно што је лоше када пролазимо парком, улицом или неком другом јавном површином. Не тражи много инвестиција, а значајно је“ – изјавила је Анђела Јовановић.

Ове године такмичење је подржано од стране великог броја приватних компанија, што је новина

.„Дивно је када Вас подржавају велике компаније. Морам нагласити велику подршку Машинског факултета , деканата и студентског парламента. Знате, ми студенти на факултету имамо простор да се докажемо и покажемо, не само у знању већ и у оваквим активностима и верујем да ће нам то значити у будућности“ – каже Јован Милић, лидер пројекта „Ниш wиннерс“.

Прво место припало је тиму БЛИНК који чине студенти прве и друге године, инжењерског менаџмента са Машинског факултета. Њихова идеја је доста различита од осталих.

„Ми проблему са општом хигијеном приступамо са две стране. Пре свега потребно је тренутно очистити Медијану, као и одржати је таквом и уз то допринети друштву у будућем периоду. Медијану бисмо очистили акцијом "Очистимо Медијану" у којој бисмо људе извели на улице који би очистили те улице и на крају би били награђени концертом и прославом. Друга акција назива се "Одржимо Медијану чистом" у склопу које бисмо решавали проблеме подизања нивоа људске свести о значају одржавања хигијене и очувања животне средине. У школе бисмо увели обавезна предавања током грађанског васпитања. На тај начин би деца била едукована о значају овога и самим тим ту стечену културу би  пренели на своје другаре, родитеље, родбину...

Проблем паса луталица решили бисмо изградњом азила у који би били премештени. Тај азил финансирао би се од новца прикупљеног од рециклаже. Проблем уличних продаваца решили бисмо тако што бисмо за њих саградили нову пијацу на којој би трошкови закупа били ниски, а постојала би  и могућност да продавци уместо плаћања закупа одређену количину добара дају у добротворне сврхе“ – изјавио је Дино Дервишић, студент друге године ОАС Машинског факултета и члан победничког тима.

Они поручују да је немогуће натерати све људе да брину о околини, те да је потребно кажњавати. Они поручују да је потребно повећати број припадника комуналне полиције који шетају градом у потрази за бахатим грађанима. 

Такмичење је почело у среду, када је студентским екипама постављен задатак:

„Такмичење је почело у среду, тада смо студентима објавили овогодишњи задатак. Након тогауследио је низ предавања путем којих су студенти могли додатно да се припреме.

Предавање је држао проф.др Милош Милованчевић са Машинског факултета. Четвртак је био дан за израду презентација и у петак смо чули идејна решења“ – изјавио је Марко Ђорђевић, председник ESTIEM LG Ниш.

Вредне награде победницима су уручили: Марко Ђорђевић, председник ESTIEM LG Ниш, Слободан Титин, директор ИН Сторе операција у компанији ИДЕА и Владимир Ђорђевић, већник у ГО Медијана. Поред главних награда, сви такмичари добили су симболичне награде, као вид подстицаја за укључивање у друштвени активизам.

„Млади људи су у петак имали сан да победе, сутра ће имати сан да се запосле. Да би се запослили морају имати одређену праксу и вештине, овакви и слични догађаји омогућавају студентима да се усаврше и да стекну потребну праксу. И требало би да их буде немерљиво више“ – закључује Јован.

Такмичење је организовала студентска организација ЕСТИЕМ уз подршку ГО Медијана и већег броја приватних компанија.ESTIEM LG Ниш представља локалну групу удружења европских студената индустријског инжењерства и менаџмента са седиштем на Машинском факултету Универзитета у Нишу. ESTIEM  постоји у 30 европских земаља и броји преко 78 локалних група на Универзитетима широм Европе. Студентска организација је непрофитна и бави се искључиво младим студентима.
 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   Јован Милић   отпад   Канцеларија за младе   Милош Милованчевић   студенти   такмичење   Економски факултет   смеће   Владимир Ђорђевић   прво место   Машински факултет   Стеван Живковић   Марко Ђорђевић   градске општине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима