Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови Правилник за превенцију и спречавање насиља на снази у школама

Bookmark and Share

22.02.2024. Јужна Србија Инфо

Увођење Правилника за превенцију и спречавање насиља у школама у Србији представља значајан корак у заштити безбедности и добробити ученика. Минстарство просвете објавило је нове правилнике о оцењивању ученика у установама основног и средњег образовања и васпитања, као и Правилник о друштвено-корисном раду, односно хуманитарном раду.

Илустрација
Илустрација

Нови правилници су део активности којима се јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, а донети су ради усаглашавања са изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који је усвојен у новембру прошле године и предвиђа бројчано оцењивање владања у основним и средњим школама, почев од 2. разреда основне школе.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић објаснила је да се правилницима прецизира поступање и критеријуми за оцењивање владања ученика, које се врши два пута у полугодишту и утиче на општи успех ученика.

Циљ ове мере је да буде и превентивна. Важно је да ученици знају да се и њихово понашање оцењује и да оцена из владања утиче на њихове резултате и општи успех“, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Промене у понашању код ученика које треба да буду аларм за наставнике и родитеље укључују промене у наступању агресивности, повећање случајева непријатности или интимног насиља, и појаву проблематичног понашања које могу бити знакови да ученик има проблема који захтевају пажњу и реакцију.

Што се тиче задужења тимова за кризне ситуације, њихова главна функција је да реагују на критичне или насилне инциденте у школи и да пруже потребну помоћ и заштиту ученицима и наставницима. Ови тимови треба да имају протоколе за поступање у различитим сценаријима, укључујући ситуације насиља, злоупотребе, мобинга и других кризних догађаја. Такође, њихова задужења укључују и сарадњу са одговарајућим институцијама и организацијама, као и пружање помоћи ученицима и родитељима у процесу решавања проблема.

Увођење могућности за оцењивање наставника од стране родитеља такође може бити важан механизам за праћење и подизање квалитета наставе и односа у школи. Оцењивање наставника од стране родитеља може обезбедити додатну објективност и увид у перцепцију родитеља о раду наставника, што може допринети унапређењу радне средине у школи и повећању одговорности наставног особља.

Међутим, важно је обезбедити да се овај процес спроводиi на транспарентан и прописан начин како би се избегле могуће злоупотребе или приступи оцењивању који нису у складу са стандардима професионалног понашања и етике.

Нове правилнике о оцењивању ученика у установама основног и средњег образовања и васпитања и о друштвено-корисном раду можете погледати овде:

 


#   школе   Славица Ђукић Дејановић   Министарство просвете   вршњачко насиље   владање ученика
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима