Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Објашњење под притиском: Македонски са ћирилицом остаје једини службени језик на целој територији

Bookmark and Share

18.01.2019. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Македонски језик са ћирилицом остаје једини званични језик на целој територији земље, као и у међународним односима, саопштила је македонска влада.

Објашњење под притиском: Македонски са ћирилицом остаје једини службени језик на целој територији

Закон о употреби језика у Македонији не уводи потпуну двојезичност на територији те земље, нити у јавној управи, наводи се у саопштењу владе након оптужби опозиције да је држава постала двонационална због ступања на снагу овог закона, преноси ТВ21.

Македонска влада је у саопштењу напоменула да у општинама где мањинске заједнице нису заступљене са више од 20 одсто грађана, неће ни бити примене закона, нити нових запошљавања.

Закон о језицима је ступио на снагу прошле седмице, након што је објављен у Службеном гласнику, потписао га је председник скупштине, али не и председник државе, како налажу македонски закони.

Председник је одбио да потпише указ о ступању на снагу овог закона, образлажући своју одлуку оценом да је закон у супротности са уставом.

Највише негодовања се појавило услед чињенице да је албанска мањинска заједница у Македонији једина мањина која је у укупном броју становништва заступљена са 20 и више одсто.

Македонска опозиција на челу са ВМРО-ДПМНЕ сматра да се овим законом омогућава Албанцима да на целој територији Македоније користе услуге на албанском језику, иако је њихова заступљеност са 20 и више одсто присутна само у северозападним деловима државе.

Коментара: 0


#   Албанци   језик   ћирилица   Скопље   Собрање Македоније   Република Северна Македонија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима