Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од септембра ученике у гимназијама чекају нови програми и нови предмети

rssBookmark and Share

Ниш 26.08.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Основце који септембра седну у гимназијске клупе чекају новине које је увело Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У питању су изборни предмети који су по групама понуђени школама, и од којих ученици бирају два предмета, пишу Народне новине.

Фото: Белами
Фото: Белами

Првацима у гимназијама су понуђене следеће групе предмата: Језик, медији и комуникација, Појединац, друштво, група, Образовање за одрживи развој, Спорт и здравље, Примењене науке, Уметност и дизајн. Од понуђених шест пакета предмета, ђаци ће у првој години бирати два, али ће изборне програме  у другој години моћи да промене уколико ови нису задовољили њихова интересовања. Новина је и то да ће гимназијалци од идуће године за обавезне предмете имати и вежбе, а матура коју буду полагали замениће пријемне испите на факултетима, мада то још није званично потврђено.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја понудило нам је шест изборних премета, а гимназија је ученицима првог разреда понудила четири”, објашњава директор Гимназије “Светозар Марковић” у Нишу, Марјан Мишић. “Свако од ученика од четири понуђена програма бира два која ће изучавати током првог разреда. Њима се пружа могућност да у другом разреду промене предмет и изаберу други”.

Директор Гимназије “Светозар Марковић” наглашава, да се на овај начин код ученика развија креативност и слобода да изаберу оно што се њима допада и у складу је са њиховим афинитетима, а на тај начин се усвајају и знања везана за пројектно планирање.

“У целој овој причи, акценат је стављен на вештинама и функционалном знању”, каже Мишић што је, иначе, ученицима до сада мањкало.

За разлику од ученика првог разреда, ученици трећег разреда неће моћи да мењају изабране предмете. Предмете које буду изабрали у трећем, мораће да уче и у четвртом разреду. Понуђено им је Образовање за одрживи развој, Уметност и дизајн, Примењене науке 1- ка медицинским наукама, Примењене науке 2-ка техничким наукама, Основи геополитике, Економија и бизнис, Религија и цивилизација, Методологија научног истраживања и Савремене технологије.

“На овај начин се матуранити од трећег разреда припремају и за наставак школовања”, додаје Мишић. “Они који имају афинитета према природним наукама, али и техничким, изабраће ту групу предмета. Неко ко жели да се бави медицином определиће се за примарне науке ка медицинским наукама, док ће они који су наклоњенији друштвено-хуманистичким наукама бирати те групе премета”.

Мада још није донета коначна одлука да матура у гимназијама замени пријемни испит на факултетима, овакав начин рада гимназијалце у великој мери припрема за студије. Две године у средњој школи они ће изучавати области које их занимају и које желе да студирају.

“То ће им бити добра основа да што боље припреме и пријемне испите за изабране факултете јер су се већ срели са материјом која им је потребна за факултете”, додаје директор Гимназије “Светозар Марковић” у Нишу.

У сваком случају, биће им лакше да се припреме за факултете, а новине које се уводе су позитивне, мада ту и тамо има оних који им се противе.

Оно што овакав изборни програм чини јединственим и новим је његова интердисциплинарност.

То значи да ће се избрисати предметне границе, па ће у једном програму да се нађе неколико премета, али тако што ће њихови садржаји бити смислено обједињени у одговарајућу целину. На тај начин ће ученици учити они што их занима. Посебно је важно то што ће садржаји изборних програма бити креирани тако да ученици кроз њихово изучавање стичу знања и вештине које су им потребне за рад у 21.веку, а то ће значити да ће бити и припремљенији за студије, али и за рад.

Једна од новина која очекује будуће гимназијалце су и вежбе из обавезних предмета, а међу њима се налазе математика, физика, хемија, страни језик, биологија и  други.


#   Ниш   образовање   гимназија   Светозар Марковић   Светозар Марковић гимназија     Министарство просвете   пријемни испит   школски програм   Марјан Мишић   страни језик   одрживи развој
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима