Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od septembra učenike u gimnazijama čekaju novi programi i novi predmeti

rssBookmark and Share

Niš 26.08.2018. V.Petrović, Narodne novine, Južna Srbija Info

Osnovce koji septembra sednu u gimnazijske klupe čekaju novine koje je uvelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U pitanju su izborni predmeti koji su po grupama ponuđeni školama, i od kojih učenici biraju dva predmeta, pišu Narodne novine.

Foto: Belami
Foto: Belami

Prvacima u gimnazijama su ponuđene sledeće grupe predmata: Jezik, mediji i komunikacija, Pojedinac, društvo, grupa, Obrazovanje za održivi razvoj, Sport i zdravlje, Primenjene nauke, Umetnost i dizajn. Od ponuđenih šest paketa predmeta, đaci će u prvoj godini birati dva, ali će izborne programe  u drugoj godini moći da promene ukoliko ovi nisu zadovoljili njihova interesovanja. Novina je i to da će gimnazijalci od iduće godine za obavezne predmete imati i vežbe, a matura koju budu polagali zameniće prijemne ispite na fakultetima, mada to još nije zvanično potvrđeno.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ponudilo nam je šest izbornih premeta, a gimnazija je učenicima prvog razreda ponudila četiri”, objašnjava direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Marjan Mišić. “Svako od učenika od četiri ponuđena programa bira dva koja će izučavati tokom prvog razreda. Njima se pruža mogućnost da u drugom razredu promene predmet i izaberu drugi”.

Direktor Gimnazije “Svetozar Marković” naglašava, da se na ovaj način kod učenika razvija kreativnost i sloboda da izaberu ono što se njima dopada i u skladu je sa njihovim afinitetima, a na taj način se usvajaju i znanja vezana za projektno planiranje.

“U celoj ovoj priči, akcenat je stavljen na veštinama i funkcionalnom znanju”, kaže Mišić što je, inače, učenicima do sada manjkalo.

Za razliku od učenika prvog razreda, učenici trećeg razreda neće moći da menjaju izabrane predmete. Predmete koje budu izabrali u trećem, moraće da uče i u četvrtom razredu. Ponuđeno im je Obrazovanje za održivi razvoj, Umetnost i dizajn, Primenjene nauke 1- ka medicinskim naukama, Primenjene nauke 2-ka tehničkim naukama, Osnovi geopolitike, Ekonomija i biznis, Religija i civilizacija, Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije.

“Na ovaj način se maturaniti od trećeg razreda pripremaju i za nastavak školovanja”, dodaje Mišić. “Oni koji imaju afiniteta prema prirodnim naukama, ali i tehničkim, izabraće tu grupu predmeta. Neko ko želi da se bavi medicinom opredeliće se za primarne nauke ka medicinskim naukama, dok će oni koji su naklonjeniji društveno-humanističkim naukama birati te grupe premeta”.

Mada još nije doneta konačna odluka da matura u gimnazijama zameni prijemni ispit na fakultetima, ovakav način rada gimnazijalce u velikoj meri priprema za studije. Dve godine u srednjoj školi oni će izučavati oblasti koje ih zanimaju i koje žele da studiraju.

“To će im biti dobra osnova da što bolje pripreme i prijemne ispite za izabrane fakultete jer su se već sreli sa materijom koja im je potrebna za fakultete”, dodaje direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

U svakom slučaju, biće im lakše da se pripreme za fakultete, a novine koje se uvode su pozitivne, mada tu i tamo ima onih koji im se protive.

Ono što ovakav izborni program čini jedinstvenim i novim je njegova interdisciplinarnost.

To znači da će se izbrisati predmetne granice, pa će u jednom programu da se nađe nekoliko premeta, ali tako što će njihovi sadržaji biti smisleno objedinjeni u odgovarajuću celinu. Na taj način će učenici učiti oni što ih zanima. Posebno je važno to što će sadržaji izbornih programa biti kreirani tako da učenici kroz njihovo izučavanje stiču znanja i veštine koje su im potrebne za rad u 21.veku, a to će značiti da će biti i pripremljeniji za studije, ali i za rad.

Jedna od novina koja očekuje buduće gimnazijalce su i vežbe iz obaveznih predmeta, a među njima se nalaze matematika, fizika, hemija, strani jezik, biologija i  drugi.


#   Niš   obrazovanje   gimnazija   Svetozar Marković   Svetozar Marković gimnazija     Ministarstvo prosvete   prijemni ispit   školski program   Marjan Mišić   strani jezik   održivi razvoj
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima