Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрезно са петардама и ватрометом, због могућих повреда пре свега, као и стреса кућних љубимаца

rssBookmark and Share

Ниш 24.12.2018. Белами, Јужна Србија Инфо

Због употребе пиротехничких средстава најчеће се јављају повреде шаке код деце, кажу из Завода за хитну медицинску помоћ. Они додају, да је прошле године било мање повреда у односу на претходне године. Из Комуналне полције апелују на грађане да не купују петарде код неовлашћених продаваца.

Опрезно са петардама и ватрометом, због могућих повреда пре свега, као и стреса кућних љубимаца

Петарде и друга пиротехничка средства, како нам се приближавају новогодишњи празници могу се купити и на улицама. Нови закон који је донет у мају ове године, разјурио је уличне продавце, којих је некада било на сваком кораку.

Према речима начелника Комуналне полиције, Милана Ђорђевића, за сада у Нишу нема пријава за невлашчену продају пиротехничких средстава.

Он објашњава да уколико се и купују петарде то треба учинити само код овлашћених продаваца уз присуство одраслих, управо из безбедносних разлога.

Законом о јавном реду и миру прописана је казна за нелегалну употребу пиротехнике од 50.000 до 100.000 динара, а за употребу ватреног оружја предвиђена је новчана казна од 100.000 до 150.000 динара или 30 до 60 дана затвора. Од новчане казне неће бити поштеђени ни малолетници старији од 14 година, док ће родитељи, старатељи или усвојитељи одговарати за млађе малишане. Родитељима у том случају прети новчана казна или друштвено корисни рад 40 до 120 сати.

Према речима Ђорђевића, Министарство унутрашњих послова контролише продају експозивних средстава.

Према речима ветеринара др Митка Даковског употреба петарди лоше утиче и на животиње, које могу доживети стрес или променити расположење па постају агресивне.


#   Ниш   Нова година   петарде   повреде   Кућни љубимци   комунална полиција   Ана Ђорђевић   ватромет   новчане казне
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима