Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprezno sa petardama i vatrometom, zbog mogućih povreda pre svega, kao i stresa kućnih ljubimaca

rssBookmark and Share

Niš 24.12.2018. Belami, Južna Srbija Info

Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava najčeće se javljaju povrede šake kod dece, kažu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Oni dodaju, da je prošle godine bilo manje povreda u odnosu na prethodne godine. Iz Komunalne polcije apeluju na građane da ne kupuju petarde kod neovlašćenih prodavaca.

Oprezno sa petardama i vatrometom, zbog mogućih povreda pre svega, kao i stresa kućnih ljubimaca

Petarde i druga pirotehnička sredstva, kako nam se približavaju novogodišnji praznici mogu se kupiti i na ulicama. Novi zakon koji je donet u maju ove godine, razjurio je ulične prodavce, kojih je nekada bilo na svakom koraku.

Prema rečima načelnika Komunalne policije, Milana Đorđevića, za sada u Nišu nema prijava za nevlaščenu prodaju pirotehničkih sredstava.

On objašnjava da ukoliko se i kupuju petarde to treba učiniti samo kod ovlašćenih prodavaca uz prisustvo odraslih, upravo iz bezbednosnih razloga.

Zakonom o javnom redu i miru propisana je kazna za nelegalnu upotrebu pirotehnike od 50.000 do 100.000 dinara, a za upotrebu vatrenog oružja predviđena je novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora. Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane. Roditeljima u tom slučaju preti novčana kazna ili društveno korisni rad 40 do 120 sati.

Prema rečima Đorđevića, Ministarstvo unutrašnjih poslova kontroliše prodaju ekspozivnih sredstava.

Prema rečima veterinara dr Mitka Dakovskog upotreba petardi loše utiče i na životinje, koje mogu doživeti stres ili promeniti raspoloženje pa postaju agresivne.


#   Niš   Nova godina   petarde   povrede   Kućni ljubimci   komunalna policija   Ana Đorđević   vatromet   novčane kazne
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima