Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Оснивање Еко мреже удружења југоистока Србије

rssBookmark and Share

Ниш 12.01.2022. Јужна Србија Инфо

Како би се почело са решавањем многобројних еколошких проблема у градовима на југоистоку Србије, покренута је иницијатива за удруживање појединаца, организација и институција ради покретања јавног дијалога за проналажење решења

Оснивање Еко мреже удружења југоистока Србије

Од Власине преко Лесковца, Ниша, Сврљига и Књажевца проблеми грађана и грађанки су идентични: загађење ваздуха, складиштење комуналног отпада, нерегулисани механизми за пречишћавање отпадних вода, недостатак бициклистичких стаза и јавних парковских површина. Због тога би заједничко и удружено деловање на окружном и локалном нивоу могло да да резултате са аспекта квалитета живота и животне средине.

Покретач иницијативе је еколошка организација “Зелени кључ” из Ниша, којој су се на окружном нивоу придружили Чувари Власине, Еко будућност из Сврљига, Вучје-Поречје из Лесковца, Покрет горана Књажевац и Сокобањско еколошко друштво(СЕД). На локалном нивоу окупила су се удружења Јужна Морава Лалинац, Еко герила, Зелени зид, Ниш Пантелеј насеље, ПСК Мосор и Нова мрежа.

“Циљ нашег заједничког деловања је покретање пројеката који би укључивали грађане и грађанке у институционалне и системске токове заштите животне средине То подразумева јачање појединачних организација кроз низ тренинга и обука, стратешко планирање, и умрежавање на локалном и регионалном нивоу како би се утицај организација и удружења повећао посебно приликом доношења одлука и подстицања позитивних промена у заједници” , каже мр Оливера Милошевић инжењер заштите животне средине.

Поред јачања капацитета организација, биће спроведено истраживање о ставовима грађана и грађанки о еколошким проблемима, одговорности и учешћу у променама и покретању иницијатива.

“На све дугогодишње еколошке проблеме можемо заједнички да реагујемо и да у оквиру институционалних и законских оквира, побољшамо сарадњу међу општинама и градовима чиме бисмо доносиоце одлука позвали на одговорност и решавање проблема у складу са потребама становника у погледу заштите животне средине”, појашњава мр Оливера Милошевић инжењер заштите животне средине.

До краја јула ове године биће израђена листа заједничких приоритета свих окупљених организација која ће бити представљена локалним руководствима. На тај начин ће између појединаца, организација и институција бити покренут јавни дијалог за проналажење решења за многе заједничке еколошке проблеме.

Биће организоване трибине и округли столови и заједнички наступи учесника, као и путујућа изложба фотографија свих потенцијално умрежених организација.

Пројекат „Буди део решења а не загађења – јужна еко мрежа“ спроводи се уз подршку Фонда за отворено друштво.

 


#   Ниш   екологија   Еко мрежа   Југоисток Србије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима