Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отишли код пријатеља – остали без стана

rssBookmark and Share

Ниш 18.10.2017. Политика

Моравка и Зоран Петровић купили су стан пре 15 година, на суду су доказали да су једини власници, али су извршитељи у њиховом одсуству обили браву и заказали лицитацију за продају

Отишли код пријатеља – остали без стана

Брачни пар Петровић, Моравка и Зоран, остали су без стана који су регуларно купили још пре 15 година. Имају све доказе и валидну документацију да је стан у Улици војводе Танкосића у центру Ниша њихов, али... Крајем претходне седмице Моравка и Зоран по повратку од пријатеља нису могли да уђу у свој стан, јер је брава на улазним вратима у њиховом одсуству замењена, а јуче су узалудно обијали прагове правосудних установа и градских служби.

– Стан смо купили 2002. године и тада смо платили 18.000 евра, а остатак, мањи део, требало је да измиримо касније. Добили смо уредно потписан и оверен уговор, наравно и признаницу да смо платили и уселили смо се чим је зграда завршена. Када смо одлучили да укњижимо стан, у предузећу које је инвестирало изградњу зграде није било никога да нам изда грађевинску и употребну дозволу. Неке станове су по више пута продавали, један од сувласника предузећа је ухапшен и већ је био на издржавању казне због преваре, а други је побегао у иностранство. Једини законски пут да дођемо до тих дозвола био је да тужимо инвеститоре како би преко суда остварили право за укњижење стана. Тај поступак вукао се годинама и коначно је завршен 16. септембра ове године. Тада смо добили правоснажно судско решење у којем се децидирано наводи да смо једини власници стана и одлуку да на основу тог решења можемо у катастру да га укњижимо – испричао је Зоран Петровић.

У међувремену, док су Моравка и Зоран чекали да добију правоснажно решење да су власници стана у којем живе, вођен је одвојен судски спор који су против ухапшеног и осуђеног на затворску казну, и против инвеститора који је у бекству покренули преварени купци других станова. Суд је у том поступку одлучио да се преварни купци обештете продајом слободних и неусељених станова инвеститора превараната. Како супружници Петровић нису платили један, како кажу врло мали део остатка од уговорене цене, и њихов (цео) стан нашао се у маси за продају. Поступак извршења тог решења поверен је једном од нишких судских извршитеља.

Да би спречили продају Петровићи су преко свог адвоката у другој половини септембра ове године обавестили извршно одељење Основног суда да поседују правоснажно решење истог суда да су једини власници стана и да поседују одлуку на основу које могу да га укњиже у катастру. Обавестили су и судског извршитеља о томе.

Међутим, у Основном суду извршни поступак није прекинут и прошлог петка судски извршитељ је у одсуству Моравке и Зорана обио врата њиховог стана, заменио браву и, како се то у судском жаргону каже „заробио ствари брачног пара Петровић”. Заказана је и лицитација за продају стана. У канцеларији тог нишког судског извршитеља тврде да стан није у власништву породице Петровић, већ је инвеститоров, да се поступа по закону и да ће стан бити продат.

Моравка и Зоран су на улици и, како су јуче рекли, не знају шта да раде. У стан не могу, а немају од кога да добију ни помоћ ни савет шта да ураде. Боли их, каже Зоран Петровић, што је лицитација заказана и изгледа не може да се спречи, и што је почетна цена по којој ће се стан продавати само 10.000 евра. Сумњају да је стан већ некоме намењен за тако малу суму.

Тома Тодоровић, Политика

Коментара: 3


#   Ниш   превара   Зоран Петровић   стан   брачни пар   Зоран Петров   приватни извршитељи   Тома Тодоровић   Моравка Петровић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-)

  JJ, 19.10.2017.:
  A zašto ga i oni ne obiju pa ponovo uđu u svoj stan. Dok su u njemu barem imaju neku sigurnost.

 • (+2) (-)

  Aleksandar, 24.10.2017.:
  Ako sud kaže da je vaš, ne može odna izvršitelj da se pravi pametan, već mora da postupi po nalogu suda.

 • (+1) (-)

  pravda, 15.04.2018.:
  Pušku druze,dok nekom ne spadne glava lopovi ce da haraju


[ Додај коментар ]