Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена обновљена кућа Драгутина Матића - Око соколово, најпознатијег спрског извиђача из Великог рата

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 24.06.2022. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Данас је у родмом селу Калетинац најпознатијегг српског извиђача Драгутина Матића, познатијег као Око соколово отворена реновирана спомен кућа у општини Гаџин Хан.

Отворена обновљена кућа Драгутина Матића - Око соколово, најпознатијег спрског извиђача из Великог рата

Породична кућа Матића била је деценијама напуштена, тако да није могла да буде обновљена, већ је изградјена нова, идентична оној у којој је родјен и у којој је преминуо.

Свечаном отварању и освећењу куће присуствовао је велики број Драгутинових потомака, као и представници општине Гаџин Хан, града Ниша, Војске Србије и Полицијске управе Ниш.

Драгутинов праунук Зоран Матић, командант Копненен војске Републике Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић и председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић пресекли су црвену врпцу, а свештеници Епархије нишке освештали су спомен дом српског ратника и извидјача.

Зоран Матић је рекао да је породица општини поклонила кућу и двориште како би био направљен спомен дом.

„Желимо да људи додју и виде кућу, да стану на праг на којем смо ми као деца седели“, изјавио је Матић на отварању.

Председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић казао је да су радови на кући трајали око шест месеци, а општина је из свог буџета, издвојила спомен куће 4,7 милиона динара.

„Кућа је опремљена стварима које су већ биле у њој, па су рестауриране. Неке ствари су поклонили наследници и комшије“, рекао је Филиповић.

Драгутинов праунук Живорад Матић истакао је да га памти као веома строгог, дисциплинованог и побожног човека.

„Био је у војсци у коњици, јахао је раме уз раме са кнезом Павлом. Није волео да говори о рату, али нам је причао да будемо паметни, и свесни да имамо само једну државу, Србију“, изјавио је Живорад Матић.

Драгутин Матић оставио је иза себе четворо деце, а најмладји Драгутинов потомак на данашњем свечаном отарању био је једанаестомесечни Огње


#   Гаџин Хан   Драгутин Матић   Око соколово   Калетинац   Милосав Симовић   Војска Србије   спомен кућа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима