Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пироћанци против изградње хидроцентрале на Старој планини

rssBookmark and Share

Пирот 28.06.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У Пироту су настављени протести против изградње мини-хидроцентрала на Старој планини. Иницијативи, коју су покренули мештани десетак старопланинских села, придружили су се грађани Пирота.

РТС
РТС

Готово свакодневно, почело је окупљање грађана у парку средњевековне тврђаве „Кале". Они се противе изградњи мини-хидроцентрала на Старој планини, јер сматрају да ће пореметити компектан еко систем.
"Читава област Висока и сви терени, где реке Висока теку преко кречњака, су места понирања воде. Та вода напаја пиротске изворе. Замислите, шта ће бити када се ¾ тих токова уведу у цеви, а прескоче или обиђу ти крашки издани у којима вода понире", каже Аленсандар Панић из Пирота.

Окупљени грађани су поручили да ће наредни скуп одржати испред градске Скупштине.

"На нашој страни је Устав, на нашој страни је Закон о заштити природе, на нашој страни су уредбе о заштити Старе планине. Ко је гурнуо хидроцентрале у просторни план, тај има да их брише одатле. То је наш захтев", поручује Александар Јовановић.

Према просторном плану, на подручју Старе планине, предвиђена је изградња шездесетак мини-хидроцентрала. Противници њиохове изградње тврде да не постоји мини-хидроцентрала оја не нарушава животну средину.
Са протеста је послата порука, да су реке жиле куцавице планине и да планина без својих река не може да постоји.

Коментара: 1


#   Пирот   Стара планина   протест   хидроелектрана   Александар Јовановић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Boki, 29.06.2018.:
    Napredna korumpirana propast .


[ Додај коментар ]