Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела је летња сезона: Шта се сме преносити преко границе и да ли су правила у пракси тако строга...

rssBookmark and Share

Градина 10.07.2023. Јужна Србија Инфо

Почела је летња туристичка сезона, па је добро подсетити се шта према прописима Републике Србије путници слободно могу да понесу са собом на путовање или по повратку са одмора унесу у земљу. Република Србија има своје прописе, а да ли је у пракси заиста тако, нарочито када се ради о цигаретама, алкохолу и храни, процените сами. У тексту можете прочитати део званичних прописа.

Фото Управа царина Републике Србије
Фото Управа царина Републике Србије

У сезони одмора и путовања уобичајно је да на граничним прелазима буде више путника него обично, па све граничне службе, укључујући и царину, раде пуним капацитетом како би путници што лакше и брже прешли границу.

Ипак, користан савет је да током путовања проверавате стање на прелазима преко апликација доступних на мобилним телефонима, како бисте могли на време да одреагујете и одлучите се за коришћење неког од мање оптерећених граничних прелаза где понекад нема ниједног возила.

Да би прелазак границе био што ефикаснији, без непотребних задржавања и непријатности, путници би пре путовања требало да се информишу о важећим прописима који се нису мењали у односу на претходну сезону.  

ПРЕНОС НОВЦА

2Фото Управа царина Републике Србије

Унос новца у Србију је слободан, али пренос готовине у износу већем од 10.000 евра (у динарима или било којој другој страној валути) мора бити пријављен. То значи да у случају да са собом носите више од 10.000 евра, дужност вам је да то пријавите како на улазу, тако и на излазу из земље и да приликом пријаве попуните одговарајући Образац. Поменути износ од 10.000 евра се односи на сваког појединачног путника, па и на малолетну децу.     

ЛИЧНИ ПРТЉАГ

3Фото Управа царина Републике Србије

Лични пртљаг чине сви предмети које путник носи са собом, а служе му док је на путовању (нпр. одећа, обућа спортски реквизити, технички уређаји итд.). Уколико се ради о неком вреднијем реквизиту или уређају, саветујемо путнике да попуне Образац о привременом износу како би по повратку у земљу могли да докажу да су претходно тај предмет изнели из земље, те да он не подлеже наплати увозних дажбина. 

Међутим, у личном пртљагу могу да се нађу и неке ствари за које постоје јасна количинска ограничења, као што је то случај са акцизном робом.  

ДУВАНСКИ ПРОИЗВОДИ

5Фото Управа царина Републике Србије

Дуван и дувански производи могу бити део личног пртљага, али само у ограниченим количинама и то:

  • 50 цигарета
  • 25 цигарилоса
  • 10 цигара (томпуса)
  • или комбинација наведених производа у мањим количинама 

АЛКОХОЛ

6Фото Управа царина Републике Србије

У пртљагу може да се нађе и неко алкохолно пиће и то:

  • 1 литар жестоког пића и 1 литар вина 

ХРАНА

7Фото Управа царина Републике Србије

Путник са собом може да унесе или изнесе храну која му је потребна током путовања (сендвичи, грицкалице, вода, сокови и сл.) у разумној количини, као и да понесе нешто фабрички упаковане хране за коју је очигледно да служи за његове личне потребе. Међутим, треба водити рачуна да унос хране животињског порекла подлеже посебним ограничењима и да њена количина не сме прелазити 1 килограм. 

ЛЕКОВИ

8Фото Управа царина Републике Србије

Путник у личном пртљагу сме да понесе лекове који су му потребни за личну употребу или за љубимца ког води са собом, у количини која је неопходна за уобичајну терапију не дужу од 15 дана. Међутим, уколико користите лекове који садрже психоактивне супстанце, званично мишљење лекара ће вам бити потребно за све преко једног паковања које садржи 30 појединачних таблета. 

НАКИТ И ДРАГОЦЕНОСТИ

9Фото Управа царина Републике Србије

Најсигурније је да пријавите све драгоцености које носите са собом и поштедите себе непријатности и ризика да вам оне буду привремено или трајно одузете. То се односи како на лични накит који носите на себи или у пртљагу, тако и на злато у облику плочица, полуга и новчића.

ПОВРАТАК СА ПУТОВАЊА

10Фото Управа царина Републике Србије

По повратку у земљу, без наплате дажбина можете унети робу коју сте купили у иностранству уколико њена вредност не прелази износ од 100 евра. Ако се, пак, ради о некој вреднијој ствари од наведеног износа коју сте купили за своје потребе, а чија вредност не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, такву робу треба да пријавите и она може бити оцарињена на самом граничном прелазу у тзв. "скраћеном поступку". У том случају, на царинску основицу (процењену вредност робе) зарачунава се царина од 10%, а на добијени износ се обрачунава ПДВ од 20%. 

11

Саветујемо путнике да више детаља о томе шта је према важећим прописима Републике Србије дозвољено преносити преко границе и у којој количини, сазнају на сајту Управе царина у брошури "Водич за путнике", која је у електронском облику доступна на https://www.carina.rs/pres/brosure.html, али да обавезно провере и информације на сајтовима царинских администрација земаља у које путују јер прописи нису идентични у свим земљама.


#   алкохол   храна   Градина   царина   кријумчарење   Гранични прелаз   девизе   царински прописи
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима