Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Подземни пролаз у Нишу у опасности: Ако стану пумпе у року од 3 сата све ће бити поплављено

rssBookmark and Share

Ниш 26.02.2016. М.М.

Читав подземни пролаз у центру Ниша, са свих 350 локала и између 1.200 и 1.300 запослених, за само пар сати би могао да буде поплављен подземним и отпадним водама.

Фото: Белами
Фото: Белами

Од тога га дели неколико пумпи, које због конфигурације терена раде 24 сата, а струја којом се редовно напајају је искључена још октобра прошле године. Исто важи и за осветљење ходника у објекту који даноноћно зависи од вештачког светла. Један од узрока проблема су власништво на ходнику, који је у својини Града и електрична бројила, која су регистрована на Нишпројект, а он је у стечају. И пумпе и осветљење се сада снабдевају струјом из локала. Власници, међутим, подвлаче да у данашње време, када је куповна моћ Нишлија изузетно ниска, неће моћи још дуго да плаћају струју на начин на који то раде сада.

Иако је подземни пролаз подељен у три целине-на стари подземни пролаз, „Горчу“ и „Сити пасаж“, проблем је заједнички за све. Братислав Ђорђевић, председник Удружења подземни пролаз „Горча“, каже да су власници локала у овом делу спремни да бројила преко ког се задовољавају заједничке потребе преузму на себе, као и одржавање хигијене у објекту, али да би онда бројила требало да се пренесу на њих. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић каже да је град укњижбу ходника оспорио, а да је од Електропривреде Србије тражено да се дуг репрограмира и после тога, електрична бројила пренесу управо на власнике локала.

Братислав Ђорђевић каже да су власници локала у почетку плаћали заједничку струју, али да су престали када је и сервисирање пумпи, које су у међувремену почеле да се кваре, практично пребачено на њих.

- Ми хоћемо да плаћамо заједничку струју, али тражимо да се бројила пренесу на нас и да се светло наплаћује као улично, јер ради и преко дана, па је садашња блок тарифа прескупа. То нам није омогућено-прича нам Ђорђевић, који је међу првима купио локал у новом подземном пролазу.-Уговором из 1995. године између Града и Нишпројекта, који је градио подземни пролаз, предвиђено је да ходници буду стопостотно јавна површина, да ће трошкове одржавања у потпуности сносити Град, а да ће заједничку струју са по 50 посто плаћати Нишпројект и Град Ниш. Три године касније, када је подземни пролаз практично прорадио, ове две уговорне стране су без знања власника, који су већ куповали локале, потписали анекс уговора и обрисали одредницу ходника као јавне површине, тако да се није знало чије је власништво. То им није сметало да 2004. године Град Ниш укњиже као његовог власника. Са заједничког струјомера из подземног пролаза се снабдевају и велике трговине које нису у његовом саставу. Нама, на крају, није важно на чије се име нешто води, важно је да функционише.

Заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић је јуче за Народне новине рекао да је Град оспорио укњижбу из 2004. јер, по његовим речима, нема било каквог интереса да ходник у подземном пролазу буде јавна површина.

-Од Електропривреде Србије смо пре два или три месеца тражили да се дуг који је остао иза Нишпројекта у стечају репрограмира, а да се након тога бројила за заједничку струју пренесу на власнике локала. На потезу је Електродистрибуција - каже Славковић.

Извор: Белами портал

Коментара: 0


#   Ниш   струја   Електродистрибуција   Љубивоје Славковић   подземне воде   Народне новине   24 сата   локали   Братислав Ђорђевић   куповна моћ   јавне површине   подземни пролаз   јавна површина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима